open-navfaktor-logo
search
Nabavka vakcina
Radončić na početku pandemije dao ostavku, a sad "raspalio" po svima, osim HDZ-a i SNSD-a
Fahrudin Radončić, bivši ministar sigurnosti i bivši šef Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje od prirodnih ili drugih nesreća, na društvenim mrežama se oglasio o nabavci vakcina protiv koronavirusa. 
08.03.2021. u 19:02
get url
text

- Nesposobni bošnjački vrh se želi sakriti iza komisije - piše predsjednik SBB-a, osvrćući se tako na današnje formiranje ad hoc tijela pri Vladi Federacije BiH. Tijelo sastavljeno od zdravstvenih stručnjaka i dužnosnika, kao i predstavnika kantona, zajedno s Federalnom vladom odlučivat će o nabavci vakcina protiv koronavirusa.

Radončić je na početku pandemije koronavirusa prvo podnio ostavku na mjesto šefa Koordinacionog tijela, a potom i na mjesto ministra sigurnosti. Koordinaciono tijelo je, bar se tako činilo u početku, trebalo uzeti značajnu ulogu u borbi protiv COVID-19, voditi računa o donacijama i tome slično. Objasnio je Radončić na kraju marta prošle godine da je Koordinaciono tijelo "sada postalo jedno veliko skladište u koje će dolaziti humanitarna roba, razne medicinske potrepštine, lijekovi, kreveti, respiratori, testovi, i to je faza kada to tijelo treba prepustiti menadžerima koji starteški trebaju znati šta da rade, a da operativno to rade knjigovođe, računovođe".

- Koordinaciono tijelo ima iskustva kako da se ta pomoć dijeli i ja kao ministar sigurnosti i predsjednik jedne velike stranke ne želim da imam kontakt sa humanitarnim radom, jer to bolje od mene znaju stručnjaci iz tog područja, a ne želim da imam ni doticaj sa donacijama – obrazložio je Radončić tada i elegantno odgovornost prebacio na druge. Naglašavao je kako je on jedini član Vijeća ministara koji je predsjednik "jedne velike stranke". A stranka je sve manja, pa i on valjda ima više vremena za Facebook i za ono u čemu je najbolji - biti opozicija u vlasti.

Činjenica da ga nije bilo "na prvoj liniji" borbe protiv COVID-19, Radončića ne obavezuje da drugima ne drži pridike. Naprotiv. Napisao je šef SBB-a šta je ko trebao raditi, po njegovom mišljenju, ali ipak pažljivo da njegova kritika slučajno ne okrzne kadrove SNSD-a i HDZ-a čija je uloga zapravo bila ključna u (ne)nabavci vakcina. 

- Nakon što smo, kao Federacija BiH, definitivno ostalo jedini prostor u Evropi koji još nije - ako ne računamo malo dobijene sadake - nabavio niti jednu dozu vakcine, Fadil Novalić se, tek sada, odlučio za hitnu sjednicu Vlade FBiH i formiranje radne grupe za nabavku vakcine za građane Federacije. Kakva sramota, nesposobnost, licemjerje i odvratan pokušaj da vlastitu nesposobnost, kašnjenje, nerad i posljedično ubijanje građana, podijeli sa novoformiranom radnom grupom. Dok se on sjetio hitne sjednice, drugi u regionu su vakcinisali više od milion svojih građana. Uostalom, šta će uopće radna gupa pored nadležnog premijera i nadležnog Ministarstva - pita se Radončić iz "hladovine", pa nastavlja: 

- Pravu radnu grupu je trebalo formirati još prije pola godine i trebali su je isključivo činiti članovi Predsjedništva BiH (makar Džaferović i Komšić), članovi Vijeće ministara (Turković, Cikotić i Podžić), dopredsjednici dva doma u PSBiH Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić. Tako bi se vidjela njihova menadžerska i državnička sposobnost i međunarodni kontakti, čega očito nema - piše SBB-ov šef, izostavljajući tako prve odgovorne poput Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, izostavljajući ministricu civilnih poslova Ankicu Gudeljević, ministra zdravstva FBiH Vjekoslava Mandića, direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davora Pehara i tako redom. 

- Dok se u ozbiljnim državama nabavkom spasonosne vakcine bave predsjednici države i premijeri, kod nas taj posao kompromitirani Novalić, nakon kataklizmičnog zakašnjenja, sada prebacuje na nivo srednje rangiranih federalnih i kantonalnih dužnosnika i uglednih ljekara u Zastupničkom domu FBiH. Bošnjaci su, mora se napokon otvoreno reći, nesposobnošću svoje vlasti već brutalno poniženi, ali i kriminalno smrtno ugroženi od onih koji nas godinama uvjeravaju da su jedino oni prave patriote i zaštitnici naroda i države. Kako nas štite, sada je svakome jasno - zaključuje Radončić smatrajući valjda da će se vakcinisati jedino Bošnjaci i da vakcinu trebaju nabavljati jedino predstavnici Bošnjaka (i "mrski" Komšić), a ne rukovodioci institucija kojima je to posao i za šta su plaćeni. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.