open-navfaktor-logo
search
Doktor i magistrica
Ramazan u porodici Mujanović: Ukoliko vam je Božije zadovoljstvo na prvom mjestu, sve drugo je na svom mjestu
Mubarek mjesec ramazan je, kažu, najbolje vrijeme i za ibadet i za druženje i za samoću, a kako ga provodi porodica Mujanović, ispričali su nam bračni par Nedim i Seida.
06.04.2022. u 21:25
get url
text

Nedim je doktor medicine, na posljednjoj, petoj godini specijalizacije iz ortopedije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a Seida, magistrica primijenjene hemije, a bavi se proizvodnjom prirodne kozmetike i ponosna je vlasnica brenda "Chantalle natural cosmetics" koji u ponudi ima oko 15 preparata, koji nastaju od najkvalitetnijih, prirodnih, i za upotrebu sigurnih sastojaka.

Seida i Nedim ponosni su roditelji petogodišnjeg Mustafe.

- Ramazan je za nas dar od Gospodara, Božija milost. To je najveći, najbolji i najznačajniji mjesec za sve muslimane. Ramazan je velika prilika za vjernike, prije svega, prilika da sami sebe preispitamo jer kako je rečeno, u ovom mjesecu šejtan je vezan, tako da nam preostaje da se nosimo sami sa sobom, sa svojom nemarnošću, ljenošću u obavljanju ibadeta i da uvećamo svoja dobra djela. Ovi dani su velika radost u našoj porodici i trudimo se da ih što više provodimo sa našim najdražima. S obzirom na to da smo se preselili u Sarajevo prije četiri godine, trudimo se i ovaj ramazan da što češće odemo u Tuzlu, kako bismo provodili vrijeme sa našom širom porodicom – pričaju Mujanovići.

Pričaju kako je običaj da se pred ramazan vrše pripreme.

- S jedne strane, pripremamo kuće i avlije, da bi bile čiste, i tako stvorili fin ambijent za drugi dio, onu važniju pripremu, pripremu duše za što potpuniji ibadet. Ramazan nas uči da razvijemo empatiju, solidarnost. U jednom hadisu se navodi da je Božiji Poslanik, a. s., bio najdarežljiviji čovjek, a da je posebno bio darežljiv u ramazanu. Naša glad i žeđ u ramazanu treba da nas podsjeti na gladne i žedne i u ramazanu i mimo njega – navode.

Ponosni roditelji ističu da njihov Mustafa polahko stasava, napreduje na svim poljima, da se priprema za školu, uči svoje prve sure, uči slova i brojeve, i da već sada ramazan doživljava drugačije u odnosu na prethodne.

- Ove godine je s nestrpljenjem odbrojavao dane do početka ramazana, već je išao na svoju prvu teraviju, uči o postu i "našiva" dane, kako bismo rekli za djecu koja se navikavaju na post. U Sarajevu se još navikavamo, promjena sredine za nas je došla iznenada, kada sam dobio posao na KCUS-u. Upoznali smo dosta dobrih ljudi, prijatelja, sa kojima dijelimo lijepe ramazanske trenutke i sa kojima se družimo i iftarimo. Sarajevske mukabele, iftari, teravije, cijela ramazanska atmosfera u Sarajevu je poseban doživljaj. Na ramazanskoj sofri svakako su neizostavna tradicionalna bosanska jela – kažu Mujanovići.

S obzirom na brz stil života, nedostatak vremena i usljed čega zanemarujemo ono osnovno, često porodicu, svoje bližnje, a nažalost i ono što nam vjera nalaže nekada se stavlja na stranu, ali Mujanovići su dokaz kako se živi i vjera, ali i stiže sve drugo. Pitali smo ih koji je recept za to i čemu bi voljeli naučiti svoje dijete.

- Kada pravilno poredate prioritete, sve se može stići. Ukoliko vam je Božije zadovoljstvo na prvom mjestu, sve drugo je na svom mjestu. Danas svi žele svoje ciljeve na brzinu postići. Vlada groznica brzih ostvarenja. Zato nam treba ramazan, da nas nauči strpljivosti i predanosti, prvenstveno u ibadetima, kao i u svim životnim ciljevima. Svjedoci smo i sve većeg odlaska mladih iz naše domovine. Istina, i ja i supruga smo o tome u jednom periodu našeg života razmišljali. Međutim, uvijek prevagne razmišljanje i želja da ostanemo u krugu porodice, da budemo na usluzi svojim roditeljima i svom narodu, da svoj posao obavljamo u našoj lijepoj domovini. Ovu bosansku zemlju su šehidi odbranili svojim životima, a mi se trudimo da je branimo znanjem i radom, uz Božiju pomoć. Te vrijednosti su ono za što se trudimo da prenesemo i na našeg sina – kažu Mujanovići.

Nedim nerijetko u džematu i u džamiji prouči ajete iz Kur'ana, a Allah, dž. š., ga je počastio melodičnim glasom i znanjem, još kada efendija naglasi da im sure uči doktor medicine i hirurg, onda je oduševljenje još i veće.

Na pitanje kada je naučio arapsko pismo i da tako lijepo uči Kur'an, Nedim odgovara:

- Arapsko pismo sam naučio u mektebu. Potom kroz tuzlanske halke Kur'ana, kroz hor MIZ Tuzla i hor Nuru Ayni iz Kalesije dodatno usavršavam tedžvid. Učestvovao sam i na Večeri Kur'ana 2009. godine u Prinčevoj  džamiji u Tuzli, te 2014. godine na Večeri Kur'ana u džematu Tušanj u Tuzli – kaže Nedim.

Priča nam i o najljepšem putovanju u svom životu, odlasku u Mekku i Medinu.

- Hadž sam obavio 2019. godine. To je najljepše ovozemaljsko putovanje jednog muslimana. Posjetiti sveta mjesta u Mekki i Medini za mene je bilo nezaboravno iskustvo i nadam se da ću opet biti u prilici da posjetim ta najodabranija mjesta – zaključuje Nedim.

I dok se selamimo u nadi da ćemo se sresti opet nekim lijepim povodom, Mujanovići poručuju:

- Neka nam svima ramazan otvori vrata srca i duše, da nas pročisti, da nas oslobodi onoga što nas steže, i da nas uveže i osnaži da čuvamo i sačuvamo našu domovinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.