Ponedjeljak, 26.09.2022.
FOTO: AA

Ramazan u vrijeme pandemije: Sarajlije obavile kupovinu na Markalama i u Tržnici

Veliki broj građana Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine obavio je danas, ususret ramazanu kupovinu na Gradskoj tržnici i poznatoj sarajevskoj pijaci Markale.

Zalaskom sunca večeras nastupa mubarek mjesec ramazan, a muslimani će večeras klanjati i prvu teraviju, namaz karakterističan za ovaj blagoslovljeni mjesec.

Sarajevske pijace su inače, pred ramazan, pune kupaca koji kupuju potrepštine koje su im potrebne za spremanje jela. Međutim, ovaj put je situacija malo drugačija. Iako je zabilježen veći broj ljudi u kupovini, to ipak nije kao što je bilo u periodu prije pandemije novog koronavirusa.

Sarajlije su se tokom kupovine pridržavale epidemioloških mjera - nosili maske i držali distancu.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović ranije je donio instrukciju o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme ramazana ove godine, u kojoj je istaknuto da će se sve vjerske aktivnosti u ramazanu biti isključivo organizovane u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa.

Tako će na području Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini za sada vjernici u džamijama moći će obavljati dnevne namaze i to u skladu s poštivanjem svih postojećih mjera. Zbog mjere zabrane kretanja, teraviju i sabah-namaz, prema ranije objavljenoj instrukciji, mogu obavljati samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo uputilo je zahtjev Federalnom ministarstvu zdravstva da razmotri mogućnost pomjeranja policijskog sata na 23, kako bi vjernici mogli obaviti vjerske obrede, konkretnije teraviju i sabah-namaz.

S obzirom na to da na području bh. entiteta RS-a nema zabrane kretanja, vjernici će moći klanjati teraviju uz poštivanje mjere ograničenog broja vjernika u molitvenim prostorima.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh