open-navfaktor-logo
search
Džuma
Ramazanska hutba reisa Kavazovića: Mi treba da smo prvaci u dobru i dobročinstvu
- Mi ovih dana živimo vrijeme u kojem su nebesa otvorena, zastori i perde podignute, vrijeme u kojem se primaju naše dove i naša dobra djela.
24.03.2023. u 12:48
get url
text
get url
text

Zamolimo, braćo i sestre, milostivog Allaha da naša slijepa srca progledaju i vide ono što oko ne može vidjeti. Zamolimo Ga da u ovom odabranom mjesecu spusti Svoju milost među zavađenu braću i sestre. Molimo Ga da nam oprosti grijehe i greške koje smo počinili javno i tajno i da iz naših srca otkloni zlobu i zavist prema ljudima - poručio je danas reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, u prvoj ramazanskoj hutbi u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

- Ramazan je prilika za svakog od nas da ubere plodove svoje pobožnosti, dobročinstva i strpljivog služenja zajednici vjernika. To je vrijeme u kojem svako od nas treba da pogleda u svoj životni zavežljaj i pripremi svoju ahiretsku poputninu i ispuni je bogobojaznošću i dobrim djelima. To je ono što Uzvišeni od nas želi: predanost Njemu pobožnošću, dovama i postom i služenje zajednici djelima koja će koristiti ljudima. Život koji nam je darovan samo je očitovanje beskrajne Božije ljubavi prema nama, Njegovim stvorenjima. Nemojmo nikada smetnuti s uma da je On baš nas odabrao, u nezamislivom broju drugih stvorenja, da Mu zahvalnost iskazujemo, slobodni, onako kako to dolikuje Njegovom biću i imenu - poručio je Kavazović u obraćanju vjernicima tokom džuma-namaza.

Živimo vrijeme u kojem su nebesa otvorena, zastori i perde podignute

Naglasio je kako je usamljen samo onaj čovjek koji ne želi Božiju blizinu, dok onaj koji se svojim skrušenim dovama obraća Stvoritelju ne može biti ni napušten niti usamljen.

- Allah, neka je uzvišeno Njegovo ime, uvijek se odazove našim dovama. Mi ovih dana živimo vrijeme u kojem su nebesa otvorena, zastori i perde podignute, vrijeme u kojem se primaju naše dove i naša dobra djela. Eto nam veličanstvene prilike da se odazovemo ovom pozivu našeg Gospodara, da živimo u okrilju milosti Njegove, da ištemo od Njega uputu, zdravlje, uspjeh na oba svijeta, snagu protiv dušmana, a samilost i mehko srce prema braći i prijateljima, da nas i naše najmilije sačuva smutnje i zavade.

Poslanik Muhammed, a.s., učio nas je da je vjera savjet, nasihat. Zato naš stil života i naše svakodnevno postupanje treba da budu u skladu s našom vjerom. Mi treba da smo prvaci u dobru i dobročinstvu, u predanoj i iskrenoj pobožnosti, u brizi o sebi, svojima najmilijim i drugima s kojima živimo, u aktivnom doprinosu našoj zajednici i građenju njenih poluga. Kao vjernici koji drže do Božije riječi, pozvani smo njegovati umjerenost u svemu, pozvani smo živjeti u miru sa sobom i s drugim ljudima, pozvani smo kloniti se grijeha i pretjerivanja svake vrste - rekao je Kavazović.

- Post ramazana je jedan od stubova naše vjere, svojevrsna škola u kojoj se učimo strpljivosti u nedaćama i umjerenosti u obilju. Svemogući Allah nije nam ništa stavio u obavezu, a da u tome nije velika mudrost i korist za nas - rekao je Kavazović, podsjećajući na kur'anske riječi: "O vjernici, propisuje vam se post, kao što je propisan i onima prije vas, da biste se grijeha klonili."

Istakao je također kako post ima posebno mjesto u Božijem naumu, u vjeri, te da je to ibadet koji ljude prati od prvih vjerovjesnika, u njemu je lijek za dušu i štit od grijeha.

Dova za stradalnike u ratovima, poplavama, zemljotresu

- Post oplemenjuje naše biće, razvija u duši samilost i strpljenje, budi u nama obamrla osjetila, pokreće ih i usmjerava k onom što je bolje i trajnije za nas. Postom čovjek čisti svoje namjere i dotjeruje svoja djela, u nadi da će ih tako čiste naći na Sudnjem danu, pred Allahom, dž.š. U ramazanu je vrijeme posebno dragocjeno. Vrijednost svakog dobra se u ovom mjesecu uvećava, kako nas je o tome Vjerovjesnik obavijestio. Provedimo ovo vrijeme u ibadetu, i to u što više i što raznovrsnijih ibadeta - rekao je Kavazović, te dodao:

- Podsjećam sve nas, muslimane i muslimanke, da je ramazan najodabraniji mjesec u godini, da je u njemu objavljen Kur'an i da je u njemu noć bolja od hiljadu mjeseci. Njegovo je vrijeme dragocjeno. Stoga se trebamo krajnje obazrivo odnositi prema njemu. Trebamo se truditi i nastojati da ne povrijedimo njegovu svetost, ni u kući ni na ulici, niti ijednom riječju i ijednim postupkom. Neka nam posebno u ovim danima, ali i u svim drugim, bude vodilja Božija riječ, koju je On objavio u ramazanu. Naučimo riječi Knjige i razmišljajmo o njihovom značenju. Prepustimo se Kur'anu; neka nam njegove riječi napajaju dušu. Kur'an će nas učiniti boljim i plemenitijim, a naš život će postati smisleniji i sadržajni.

Kavazović je hutbu završio molitvom:

- Ovo je vrijeme u kojem dove upućujemo za Božiju milost prema svakom stradalniku u ratovima, poplavama i zemljotresima. Svaki od njih je u našem srcu i našoj dovi. Molimo Allaha da omekša i oživi tvrda i mrtva srca onih koji nose ovozemaljsku odgovornost za sudbinu svijeta. Molimo se za djecu u Siriji, Palestini, Jemenu i Ukrajini. Prihvatimo odbačene i isključene iz našeg društva, pomozimo da osjete ljubav i samilost koja im se godinama uskraćuje. Neka svjetlo ramazana obasja i njihove napaćene duše u našim dovama i našem milosrđu.

Zamolimo, braćo i sestre, milostivog Allaha da naša slijepa srca progledaju i vide ono što oko ne može vidjeti. Zamolimo Ga da u ovom odabranom mjesecu spusti Svoju milost među zavađenu braću i sestre. Molimo Ga da nam oprosti grijehe i greške koje smo počinili javno i tajno i da iz naših srca otkloni zlobu i zavist prema ljudima. Gospodaru naš, primi od nas naš namaz, naš post, naš zekat i sadekatul-fitr i fidiju od bolesnih. Allahu svemogući, povrati bolesnima zdravlje, a siromašnima povećaj opskrbu. Olakšaj naše terate i utješi nas, i uputi nas Pravim putem. Mi se uzdamo u Tvoju milost i Tvoj oprost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.