open-navfaktor-logo
search
Uoči sjednice NSRS-a
Ramić: Dodik ima potrebu da disciplinira zastupnike koji ga ne slušaju
Ramić smatra da nema opcija da se na poziciju zamjenika predsjedavajućeg Narodne skupštine vrati Senad Bratić, te da očekuje da SNSD imenuje osobu koja se izjašnjava kao Bošnjak
08.11.2019. u 14:42
get url
text

Član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Edin Ramić je, govoreći o predstojećoj sjednici Narodne skupštine na kojoj će se raspravljati i o Programskoj deklaraciji SDA, kazao da "SDA za potrebe SNSD-a bude često na posebnim sjednicama".

- Kad god oni imaju neku unutrašnju krizu, onda to pokušavaju prebaciti na etničku priču i pokušavati na neki način okrupniti političku scenu RS-a, koja će se okupiti oko SNSD-a u zaštiti od nekih zamišljenog neprijatelja, tako da će to ponovo biti velika priča nekih petnaestak dana, pa ćemo onda ponovo imati neke druge teme, a onda kasnije ponovo potrebu za nekom posebnom sjednicom – izjavio je Ramić. 

Podsjetio je da se na narednu sjednicu dugo čekalo, s obzirom na to da je ona davno najavljena, ali da su se u međuvremenu trebali izgladiti stranački odnosi sa DNS-om i Ujedinjenom Srpskom.

- Mi ćemo kao Klub imati svoj doprinos. Kada dobijemo materijale, pripremit ćemo svoje diskusije, a možda eventualno predlagati neke zaključke ako tu bude dozvoljeno, ali nemamo kapacitet da bilo šta zaustavimo što planira da uradi većina u Narodnoj skupštini – kazao je Ramić.

Ramić smatra da nema opcija da se na poziciju zamjenika predsjedavajućeg Narodne skupštine vrati Senad Bratić, te da očekuje da SNSD imenuje osobu koja se izjašnjava kao Bošnjak.

- Tako će dodatni dati doprinos tom nekom legitimnom predstavljanju, jer oni se predstavljaju kao neki zaštitnici legitimnih interesa hrvatskog naroda u FBiH, a u RS-u su izbrisali predstavnike hrvatskog naroda iz svih institucija i trude se da to urade i Bošnjacima – izjavio je Ramić.

Govoreći o najavljenim izmjenama Krivičnog zakona RS-a, koje će spriječiti djelovanje zvaničnika iz tog bh. entiteta suprotno stavovima Narodne skupštine, Ramić je kazao da Dodik ima potredu da disciplinira državne zastupnike koji ga ne slušaju.

- Oni će tražiti način da to urade. S druge strane, oni imaju problem šta zapravo poštivaju, jer oni traže da se poštuje Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a, a istovremeno Ustavni sud RS-a u svojoj odluci kaže da je to akt koji nema pravnu snagu. Njima Ustavni sud ne pokazuje značaj prema aktu koji je usvojila Narodna skupština – objasnio je Ramić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.