Upućen je poziv OHR-u da izvršava svoje obaveze po pitanju unapređenja poštivanja ljudskih prava i povratka raseljenih lica i izbjeglica u entitetima RS i FBiH, "s obzirom da je to Aneksom X Dejtonskog mirovnog sporazuma, obaveza visokog predstavnika, tako što će ukinuti diskriminacijsku praksu u javnim ustanovama i organima uprave. U drugom prijedlogu zaključka navodi se da "NSRS iskazuje posvećenost poštivanju člana 5. Aneksa X Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem se kaže "da je visoki predstavnik konačni organ na terenu za tumačenje Dejtonskog sporazuma o implementaciji mirovnog rješenja". 

VEZANI TEKST - Salkić podsjeća Inzka: Šta ćemo sa etničkim čišćenjem u organima lokalnih zajednica u RS-u, tu ne reagirate!

- Zaključke smo predložili da bi Narodna skupština Republike Srpske priznala funkciju visokog predstavnika i to na način da poštuje da je njegova obaveza implementacija civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Drugi dio odnosi se na poštivanje individualnih i kolektivnih ljudskih prava manjinskih povratnika, gdje ih vlasti RS-a krše bez ikakve reakcije visokog predstavnika, očekujemo da kaže šta je uradio po tom pitanju ili šta planira.

Nakon lokalnih izbora u dijelu implementacije rezultata, imamo situaciju da u jednom značajnom broju općina u RS-u, potpuno su eliminisani bošnjački predstavnici iz dijela lokalnih funkcionera, što je u potpunoj suprotnosti i sa Ustavom BiH i sa Ustavom RS-a i sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Na sve to nema nikakve reakcije, bez obzira i na pozive i pisma potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića, a onda se visoki predstavnik uključi u punom kapacitetu u izbore u Mostaru. I neka se uključi, neka radi svoj posao, ali mi isto tako očekujemo da se uključi i u dijelu provođenja Aneksa 7, neka radi svoj posao, jer mi to sami ne možemo uraditi - pojasnio je Ramić za Faktor razloge predlaganja zaključaka.

Inače, visoki predstavnik Valentin Inzko, danas kada se u Banjoj Luci održava sjednica Narodne skupštine RS-a, bio je u prolazu kroz grad na Vrbasu, na što se Ramić osvrnuo i na društvenim mrežama. 

- Dok smo raspravljali o materijalima na klubu, kako se postaviti u vezi sa informacijom koja će se naći pred zastupnicima, izađe ta fotografija na kojoj je visoki predstavnik u blatu negdje pored saobraćajnog znaka. Zato sam tako reagirao – kaže Ramić.

A na Facebook profilu uz zaključke kluba i fotografiju Inzka sa potpredsjednikom SDPBiH Vojinom Mijatovićem naš sagovornik je napisao: 

- Ne vidim razlog zašto visoki predstavnik ne bi navratio na sjednicu NSRS kad je već u prolazu. Svi ga imamo nešto upitati, gdje je bio svih ovih godina i kako se odnosio prema povjerenoj mu dužnosti. Očito je da od te institucije jedino predstavnici Bosnjaka nešto očekuju, i imaju neko poštovanje prema istoj, drugi se vidno sprdaju s visokim predstavnikom. Možda ova fotografija najbolje opisuje gdje je taj ured, u blatu, na periferiji političkih zbivanja. A mi Bošnjaci imamo očekivanja da će OHR nešto uraditi, možda ne za nas nego za državu za čije funkcioniranje su neophodna karika. Predložili smo i zaključke, pa vidjet ćemo - napisao je Ramić uz fotografiju na kojoj je Inzko sa potpredsjednikom SDPBiH Vojinom Mijatovićem, sa kojim se danas susreo u "prolazu" u Laktašima. 

Popijenom kafom i ugodnim razgovorom sa Inzkom, pohvalio se na društvenim mrežama i sam Mijatović.