O načinima sanacije nastalih šteta i pomoći stanovništvu općine Bosanska Kostajnica razgovarali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik ove općine Nikola Janjetović. Evidencija i procjena načinjenih šteta je još uvijek u toku, a do konačnih procjena neophodna je pomoć porodicama čiji su domovi oštećeni i spadaju u kategoriju rizičnih.

Prilikom sastanka potpisan je ugovor o doznačavanju interventnih finansijskih sredstava za pomoć stanovništvu Bosanske Kostajnice.

- Imali smo nekoliko povrijeđenih, štete su velike. Za dio porodica smo osigurali smještaj kroz stambene jedinice predviđene za readmisiju, dok je dio smješten kod rodbine. Nekoliko humantirarnih organizacija je priteklo u pomoć, izdvojena su određena sredstva od nekoliko institucija. Svakako nam je dobrodošla pomoć Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Razgovarali smo danas i o drugim vidovima podrške nakon što se zbroje sve štete - istakao je načelnik Janjetović.

Ugovori su potpisani sa predstavnicima Medžlisa Kostajnica i sa Općinom.

- Nakon zemljotresa smo intenzivirali razgovore i prikupljali informacije o stanju stanovništva Bosanske Kostajnice, naročito stanju povratnika. S obzirom da se zemljotres dogodio na samom kraju protekle godine uspjeli smo izdvojiti i dio novca kako bismo pomogli koliko je trenutno moguće. Kada sve štete saberu i sačini izvještaj pomoći ćemo u njihovoj sanaciji. Obradovala nas je informacija da nije bilo gubitaka života, a materijalna šteta će se nadoknaditi - zaključio je ministar Ramić, saopćio je FMROI.