open-navfaktor-logo
search
Rezultat dobre saradnje
Ramić u Goraždu uručio ključeve stanova za 45 porodica
Kroz implementaciju projekata Regionalni stambeni program (RSP) i Zatvaranje kolektivnih i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja (CEB II) u Bosni i Hercegovini osigurava se trajno stambeno zbrinjavanje za porodice raseljenih i socijalno osjetljivih kategorija.
11.11.2022. u 10:54
get url
text

Implementaciju navedenih projekata u Federaciji BiH vodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, dok su sredstva osigurana putem donatorskih i kreditnih sredstava Razvojne banke Vijeća Evrope s donatorima i Vlade Federacije BiH.

Tako je danas u Goraždu ključeve novoizgrađenih stanova preuzelo 45 porodica korisnika kolektivnih i alternativnih smještaja, kao i porodice koje nemaju riješeno stambeno pitanje, a lokalna zajednica ih vodi u evidenciji porodica kojima je neophodna dodatna pomoć.

Ceremoniji dodjele ključeva i primopredaji stambenih jedinica korisnicima prisustvovao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, šef Odjela za društveni razvoj, prekograničnu suradnju i civilno društvo u Delegaciji Evropske unije u BiH Gianluca Vannini, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, ambasadori i predstavnici donatora, premijerka Vlade BPK Aida Obuća i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

- Današnjim uručenjem ključeva 45 porodica sigurnije spava. To znači direktnu pomoć za njihove članove porodica, trajno su riješeni životni problemi ovih ljudi. Sretni smo što smo uspjeli završiti sve neophodne radove kako bi korisnici uselili prije zimskih dana. Vidljivo je da smo kroz realizaciju projekata RSP i CEB II promijenili izgled naselja gdje su izgrađene višespratnice - započeo je Ramić te dodao:

VEZANI TEKST - Ramić sutra u Goraždu uručuje ključeve stanova za 45 porodica

- Ovo je ujedno i rezultat dobre saradnje Vlade BPK i gradske uprave Goražde sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica. Uskoro završavamo i preostali dio objekata u Goraždu gdje očekujemo useljenje i time u potpunosti zaokružiti jednu cjelinu u implementaciji ova dva projekta. Zahvalni smo svim donatorima i učesnicima u projektima, a odabranim korisnicima želim dug život i ugodan boravak u ovim prelijepim objektima.

Realizacija projekata se ogleda u učešću lokalnih zajednica kroz osiguranje zemljišta, neophodnih dozvola i priključaka na elektro i komunalnu infrastrukturu, dok su Vlada Federacije BiH i Razvojna banka Vijeća Evrope osigurali finansijska sredstva kroz grant sredstva  i kreditnu podršku. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.