open-navfaktor-logo
search
Rat saopćenjima
Raskol u Komisiji za sigurnost KS: Ko je veličao ministra Katicu, a ko ga nije htio braniti od novinara
Neumjesno je da nas stavljaju u funkciju portparola Skupštine KS, a ni Vlade KS, kao  i Ministarstva unutrašnjih poslova KS, smatraju Lakota, Hasanović i Marić
23.11.2019. u 19:18
get url
text

Članovi Komisije za sigurnost  Skupštine Kantona Sarajevo Rasim Lakota, Senad Hasanović i Zvonko Marić, oglasili su se saopćenjem za medije u kojem se ograđuju od prethodnog saopćenja koje je potpisano u ime Komisije za sigurnost KS.

- Razloga je mnogo, ali ključnim smatramo neprimjeren način komuniciranja za jedno stalno skupštinsko tijelo, koje pretendira da bude neovisno od upliva politikanstva. Odgovorno tvrdimo da nije nadležnost Komisije da "advokatiše" politici Skupštine KS, a ni Vlade KS, kao ni Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, a pogotovo resornom ministru. Naša uloga i obaveza je da vršimo civilni nadzor rada u sektoru sigurnosti. Neumjesno je da nas stavljaju u funkciju portparola pomenutih institucija, jer to narušava kredibilitet ovog stalnog skupštinskog tijela i generira nepovjerenje među članovima Komisije za sigurnost KS, koja je do sada radila u skladu sa propisanim nadležnostima. Pored toga, nejasno je iz saopćenja o kakvoj "neutemeljenosti" je riječ, ko su "pojedini mediji", kao i ko su "neupućeni" i krajnje zlonamjerni predstavnici pojedinih političkih stranaka, koji na nepristojan način i bez ikakvih argumenata napadaju i omalovažavaju rad Skupštine KS, Vlade KS i MUP-a". Sve i da je precizirano ko su protagonisti pobrojanih aktivnosti, Komisija za sigurnost KS nije ta koja će biti portparol tih institucija - stoji u saopćenju koje potpisuju Rasim Lakota, Senad Hasanović i Zvonko Marić.

Reakcija je uslijedila nakon što se u javnosti pojavilo prethodno saopćenje Komisije, od kojeg se ova trojka ograđuje.

Lakota, Hasanović i Marić smatraju  "da su prozvane institucije mogle reagirati preko svojih informativnih službi, ili se oglasiti saopćenjem za javnost, ili njihovi čelnici održati press konferenciju i eventualno demantirati navode u medijima na koje se aludira".

- Ovako se stiče dojam da Skupština KS, Vlada KS i MUP KS nisu sposobni da se nose sa medijskim napisima, ali je tu dio Komisije za sigurnost da bude služba za odnose sa javnošću. Ova diskreditacija, manipulacija i zloupotreba Komisije za sigurnost KS bi mogla nanijeti ogromnu štetu, i poljuljati povjerenje među članovima ovog stalnog skupštinskog tijela, koje je do sada radilo uz puno povjerenje i međusobno uvažavanje njenih članova. I za ostale negativne posljedice, neka snose odgovornost oni koji su zloupotrijebili ovu Komisiju - glasi u saopćenju.

Neuobičajeni "rat" saopćenjima između članova Komisije za sigurnost KS, prema saznanjima Faktora, uslijedio je nakon što Lakota, Hasanović i Marić nisu htjeli da "veličaju" ministra MUP-a KS Admira Katicu. 

- Mi kao Komisija za sigurnost ne smijemo biti portparoli. Ministar ima nekoliko mogućnosti. Može da reagira saopćenjem, ima informativnu službu, član je Vlade, ima i Vlada informativnu službu, ako treba i neka se oglasi premijer. može sazvati presskonferenciju i odgovoriti novinarima. Ponižavajuće je za nas da budemo njihovi portparoli. Niko nije prozivao Komisiju za sigurnost da bi ona reagirala i oglasila se.  Nećemo da se politika uvuče u Komisiju niti politikanstvo. Nije nam jasno ko je napao ministra Katicu. Ponavljam, ako su neki mediji nešto pisali o ministru Katici, on je trebao poslati demant, a ne da mu mi budemo glasnogovornici – kazao je za Faktor jedan od članova komisije.

Kako Faktor saznaje, u prvobitnoj verziji saopćenja Komisije za sigurnost između ostalog je bilo i mnoštvo hvalospjeva na račun ministra Katice, pa se navadilo i da je najbolji poslijeratni ministar i da je pokrenuo mnoge reforme.

To, kao i guranje Komisije u rat ministra Katice sa neznanim novinarima, zasmetalo je očito Lakoti, Hasanoviću i Mariću. Navodno, u prvoj reakciji podršku su imali i od još nekih članova Komisije koji su se potom predomislili. 

Inače, članovi Komisije za sigurnost Skupštine KS su: Elvedin Okerić, predsjednik (Narod i pravda), Elvis Vreto (Naša stranka) Zvonko Marić (SBB) i  Senad Hasanović (Demokratska fronta). Vanjski članovi su: Faik Špago, Redžo Lemezan i Rasim Lakota.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.