open-navfaktor-logo
search
Osigurano 450 hiljada KM
Raspisan konkurs za stipendiranje učenika i studenata sa područja Općine Novi Grad
Općina Novi Grad Sarajevo objavila je konkurs za stipendiranje učenika i studenata u školskoj 2020/21. godini, a za tu namjenu iz općinskog budžeta osigurano je 450.000 maraka.
07.10.2020. u 12:08
get url
text
Općina Novi Grad

Javni poziv otvoren je 5. oktobra i prijave se primaju 21 dan od dana objavljivanja, a pravo na dodjelu stipendije mogu ostvariti redovni učenici javnih ustanova srednjih škola i redovni studenti javnih visokoškolskih ustanova, koji imaju prebivalište na području Općine Novi Grad Sarajevo, koji ne primaju stipendiju po drugom osnovu i čija primanja po članu domaćinstva ne prelaze 450 maraka.

Na javni konkurs mogu se prijaviti učenici koji ostvaruju prosjek u prethodnoj školskoj godini najmanje 4,5, te studenti sa prosjekom ocjena iz prethodne akademske godine 8,0. U proteklom periodu, od školske 2012/13. godine, stipendirano je 4.444 učenika i studenta, za šta je utrošeno 3.450.000 KM budžetskih sredstava. Dio sredstava dodijeljen je, učenicima i studentima sportistima, koji postižu zapažene rezultate na takmičenjima.

Od prethodne školske godine (2019/20.) Općina Novi Grad je promijenila sistem stipendiranja učenika srednjih škola u želji da potakne učenike da upisuju srednje škole u kojima će steći znanja i vještine u zanimanjima koja su deficitarna na tržištu rada. Ova lokalna zajednica želi dati podsticaj mladima, koji imaju nižu prosječnu ocjenu, da upišu zanat nakon kojeg će biti spremni za tržište rada.

Na konkurs se, stoga, mogu prijaviti i učenici srednjih strukovnih škola koji se obrazuju po trogodišnjem programu obrazovanja i ostvaruju prosjek ocjena najmanje 3,0.

Uvedena je i olakšica za studente tehničkih i medicinskih fakulteta koji apliciraju na Javni konkurs, te najniži prosjek ocjena za studente medicinske i tehničke grupacije nauka iznosi 7,5, dok za ostale fakultete ostaje 8,0.

Stipendije se dodjeljuju za jednu školsku godinu i isplaćivat će se za 10 mjeseci (septembar-juni). Učenici srednjih škola će primati po 75 KM mjesečno za deset mjeseci, što znači 750 KM godišnje, a studenti po 100 KM, odnosno 1.000 KM godišnje.

Prijave sa dokazima o ispunjavanju uslova konkursa se predaju na šalteru Općine Novi Grad Sarajevo, ulica Bulevar Meše Selimovića broj 97, a sve dodatne informacije mogu se dobiti u Službi za obrazovanje, kulturu i sport Općine Novi Grad Sarajevo (soba 408) ili putem e-maila [email protected], navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.