open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajuće stanje
Rast broja zaraženih i hospitaliziranih: Medicinari u RS-u traže uvođenje strožijih mjera
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić održali su danas, u Banjoj Luci sastanak Glavnog koordinacionog tima bh. entiteta RS-a.
20.03.2021. u 19:16
get url
text

Sastanku, na kojem je razgovarano o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u RS-u, prisustvovali su i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Dejan Kusturić, direktor UKC-a RS, Vlado Đajić i šef Tima za praćenje provođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić.

Kako se navodi u saopćenju Vlade RS-a, tokom sastanka analizirane su sve epidemiološke mjere koje su na snazi u RS-u.

Predstavnici medicinske struke istakli su važnost donošenja rigoroznijih mjera, kako bi se zaustavio rast broja zaraženih i zabrinjavajuće povećanje broja hospitaliziranih građana u bolnicama širom RS-a.

Također, predstavnici medicinske struke, tražili su da se na sutrašnjoj sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije razmotri uvođenje strožijih mjera koje se trenutno primjenjuju u zemljama u okruženju.

Predstavnici zdravstvenog sektora su istakli da je trenutno stanje u bolnicama zabrinjavajuće u odnosu na početak pandemije, prije godinu dana, naglašavajući da pacijenti imaju teže kliničke slike, i da su to uglavnom mladi ljudi starosti od 30 do 49 godina.

Takođe, ocijenili su da medicinsko osoblje već godinu dana ulaže nadljudske napore da se pacijentima u bolnicama širom Republike Srpske pruži pomoć i zaštita, a sve s ciljem spasavanja života građana RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.