open-navfaktor-logo
search
"Stvaraoci" RS-a
Ratni zločinci i profiteri ponovo u sedlu: Krajišnik i družina bi 15 miliona KM za "zasluge"
Naknadu za učešće u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti prije tri decenije traže "stvaraoci" Republike Srpske, sve jedan do jednog ratni zločinci ili ratni profiteri ili i jedno u drugo.
27.07.2020. u 10:45
get url
text

VEZANI TEKST - Salkić: Nedopustivo i sramno da žrtve genocida u RS finansiraju tzv. stvaraoce

Stranke koje participiraju u Narodnoj skupštini Republike Srpske potpisale su prošle sedmice na Palama Izjavu o podršci inicijativi za rješavanje pitanja stvaralaca Republike Srpske.

Za isplatu valorizovane naknade za ratni period za zastupnike u prvom sazivu Narodne skupštine, tri člana Predsjedništva BiH i članove Vlade Republike Srpske (114 ukupno) bit će potrebno, kako su to već izračunale stranke iz RS-a, izdvojiti iz entitetskog budžeta oko 15 miliona maraka, odnosno svakom pojedincu oko 140.000 KM. To znači da će 140.000 KM iz budžeta, odnosno džepova svojih žrtava naplatiti pored Krajišnika i ratni zločinac Radovan Karadžić, Biljana Plavšić...

Potpisivanje Izjave na Palama 

Izjavu su potpisali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mirko Šarović, Socijalističke partije Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić i SPS-a Goran Selak, te predstavnici PDP-a Nenad Vuković, Ujedinjene Srpske Milan Novitović, NDP-a Aleksandar Fulurija i Demosa Aco Stanišić. Vršilac dužnosti predsjednika DNS-a Nenad Nešić poslije je povukao svoj potpis sa ove izjave.

Nakon ovog Nešićevog poteza, ali i burnih reakcija opozicije, stav je promijenio i Dodik. 

- Ako bude javnog dogovora, dobit ćemo zakon, ako ne bude, neće biti ništa od svega toga. Ukoliko ne bude SDS, Boračka organizacija i druga udruženja proistekla iz rata, za ovo rješenje neće biti ni SNSD - rekao je Dodik, povlačeći se tako bez političkih gubitaka, samo nekoliko dana nakon bombastičnog paljanskog sijela. Šta će mu na to reći "stvaraoci", za sada se čeka. 

Osuđeni ratni zločinci Biljana Plavšić i Radovan Karadžić

Na čelu Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske je jedan od "osnivača Republike Srpske" i osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala 2009. godine pravosnažno je osudilo Krajišnika na 20 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom u BiH 1992. godine.

Ratni zločinac Krajišnik izjavio je da će “na ovaj način biti vraćen dug ljudima koji su u toku rata imali snage da stvore Republiku Srpsku”.

- Naše civilno-političko krilo uspjelo je stvoriti Republiku Srpsku i na nju treba da budemo ponosni - rekao je Krajišnik novinarima na Palama.

Izjava će, kako je najavljeno, biti upućena Vladi Republike Srpske, koja će nakon što uradi ono što je iz njenog domena, akt uputiti Narodnoj skupštini na usvajanje.

Krajišnika se, osim što je osuđen zbog ratnih zločina, veže i za nasilno iseljavanje oko 120.000 Srba iz Sarajeva 1995. godine.

Srbi se pod prijetnjama SDS-ove vrhuške iseljavaju iz Sarajeva u februaru 1996. godine 

Jedne prilike izjavio je da je velika odgovornost međunarodne zajednice za egzodus Srba iz Sarajeva prije 24 godine.

Međutim, kao zaboravlja da postoje stenogrami sa sjednica NSRS-a na kojima je on najgrlatije zagovarao da se oko 120 hiljada Srba iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovca i Grbavice mora početi iseljavati od 17. februara 1996. godine.

- Ostali su u "Alijinoj državi". Napuštajte i prelazite u Republiku Srpsku - bile su njegove instrukcije Srbima sa ovih područja.

Prijetilo se svima, a svaki Srbin koji je ostao na svom ognjištu proglašavan je izdajnikom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.