open-navfaktor-logo
search
Novi napad
Razbijen prozor i oštećena fasada na džamiji u Bosanskoj Dubici
Džamija je izgrađena početkom 17-og vijeka. Harem džamije proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Srušena je početkom agresije na BiH, 1992. godine, a obnovljena i otvorena 10. augusta 2003. godine
13.01.2020. u 16:48
get url
text

U Medžlisu Islamske zajednice Bosanska Dubica danas je evidentiran napad na Čaršijsku džamiju u kojem je razbijen prozor i oštećena fasada.

- Tokom dana smo od džematlija saznali da je razbijen prozor i oštećena fasada na više mjesta na Čaršijskoj džamiji, koju na ljeto planiramo otvoriti. Slučaj smo prijavili nadležnim organima, koji su izvršili uviđaj i kako smo od njih saznali, tokom noći su oštećene klupe u glavnoj ulici - izjavio je glavni imam Safet ef. Beganović.

Kako je objavljeno na stranici Islamske zajednice u BiH, ovo nije prvi napad na Čaršijsku džamiju u ovom gradu. Napadi i verbalna vrijeđanja u prostoru oko ove džamije česta su pojava. Posljednji napad desio se u oktobru prošle godine.

Načelnik općine Radenko Reljić osudio je napad i ponudio da opština sanira nastalu štetu.

Džamija je izgrađena početkom 17-og vijeka. Harem džamije proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Srušena je početkom agresije na BiH, 1992. godine, a obnovljena i otvorena 10.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.