open-navfaktor-logo
search
Autentično ili ne
Različita tumačenja u KS, a radi se o: OHR je odgovorio na pismo, nemamo više ništa dodati
Povodom različitog tumačenja dopisa koji je jučer šefovima klubova zastupnika i klubova naroda u Skupštini Kantona Sarajevo stigao iz Ureda visokog predstavnika, zatražili smo pojašnjenje u OHR-u
16.01.2020. u 14:42
get url
text

Povodom različitog tumačenja dopisa koji je jučer šefovima klubova zastupnika i klubova naroda u Skupštini Kantona Sarajevo stigao iz Ureda visokog predstavnika, zatražili smo pojašnjenje u OHR-u.

-OHR je odgovorio na pismo koje je uputila predsjednica Kluba Hrvata u Skupštini Kantona Sarajevo i podsjetio na potrebu poštivanja jasnog ustavnog okvira. Nemamo ništa više dodati na odgovor koji je uputio visoki predstavnik- rečeno je za Faktor iz Ureda visokog predstavnika.

Na jučerašnjoj press konferenciji, a što je i sponzorisana objava na stranici Vlade Kantona Sarajevo, stara skupštinska većina navodi da je "Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) izdao autentično tumačenje Ustava Federacije BiH, prema kojem je Danijela Kristić predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo“.

-Više nema pravne ni bilo kakve druge dileme ko je bio u pravu. Ljudski je da kažu da su pogriješili, da su požurili iz njima poznatih razloga. Ovo je bila borba za poštivanje ustavnog poretka. Očekujemo da ćemo se vratiti u pravne procedure i krenuti u smirivanje političke situacije u KS - rekla je ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić.

Šef Kluba zastupnika SDA Mahir Dević ocijenio je da je dopis OHR-a obično pismo, a ne, kako se interpretira u javnosti, tumačenje OHR-a, odnosno ocjena OHR-a da je Danijela Kristić legalna predsjedavajuća Skupštine KS.

- OHR im je rekao da se obrate Ustavnom sudu FBiH, da su oni za to nadležni – zaključio je Dević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.