open-navfaktor-logo
search
Izvještaj za 2019.
Revizori "češljali" Ministarstvo odbrane BiH: 245.000 KM plaćeno za sistem koji ne radi
Revizori Ureda za reviziju institucija BiH u izvještaju Ministarstva odbrane BiH za 2019. godinu naveli su da "iako je Ministarstvo još 2014. potpisalo ugovor za Projekat uspostavljanja elektronske podrške poslovnim procesima (DMS), vrijedan 245.000 KM, taj sistem još nije u potpunosti funkcionalan zbog čega postoji opasnost da izvještaji koji se rade putem DMS-a nisu u potpunosti tačni".
11.08.2020. u 07:45
get url
text

Kraj 2019. godine bio je garantni rok u okviru kojeg je predviđeno otklanjanje nedostataka, ali to nije urađeno, utvrdili su revizori. 

- Do kraja 2019. godine tekao je garantni rok u okviru kojeg je bilo predviđeno otklanjanje uočenih nedostataka na sistemu. Svi do sada uočeni problemi nisu otklonjeni, a ukoliko se ne izvrše dorade u sistemu, neće moći biti podržani u potpunosti poslovni procesi za koje je namijenjen. Pored činjenice da se moduli ne mogu koristiti za namijenjene poslovne procese, postoji rizik da svi izvještaji koji se generišu nisu u potpunosti tačni. Prethodno navedeno za posljedicu ima nedovoljno funkcionalan, a potom i neekonomičan sistem. Ministarstvo je planiralo sredstva za sklapanje ugovora o održavanju ovog sistema u 2020. godini - stoji u revizorskom izvještaju. 

DMS je podrazumijevao da se u Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH instaliraju softveri koji će omogućiti elektronsko poslovanje od obrade faktura pa do elektronske pisarnice i održavanja elektronskih sjednica.

- Testiranjem rada modula uočeno je da isti ne podržavaju u cijelosti potrebe poslovnih procesa za koje su razvijeni jer je u međuvremenu došlo do promjena procedura u tim poslovnim procesima ili određene funkcionalne potrebe nisu prepoznate kod iskazivanja zahtjeva za razvoj sistema - naveli su revizori koji su Ministarstvu odbrane BiH na usklađenost poslovanja dali mišljenje s rezervom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.