open-navfaktor-logo
search
Osnivač hora "Rejjan"
Rijad Imamović: Svojim ponašanjem pokazujmo najljepše primjere naše vjere, na način koji nas je učio Poslanik
Te, sada već daleke 2006. godine, grupu "Rejjan", okupila je iskrena ljubav prema vjeri, Kur'anu i ljubav prema ilahijama i kasidama, koje su odlučili pretočiti u riječi, stihove, tonove i melodije...
01.05.2022. u 16:45
get url
text

Danas, 16 godina poslije, praznike bez njihovog nastupa, nemoguće je zamisliti, a uz kasidu "Ramazanska večer" odbrojavaju se posljednje minute pred iftar.

Hor "Rejjan" sačinjava deset muških članova, iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, a većina njih su svršenici medresa.

O počecima hora, projektima koji su odavno ušli u srca vjernika, ali i planovima, za Faktor je govorio njegov osnivač, menadžer i vokal, Rijad Imamović.

- Hor Rejjan je nastao 2006. godine, na inicijativu studenata, mladih ljudi, okupljenih oko dobra. Družeći se svakodnevno, shvatili smo da posjedujemo zajedničku ljubav prema ilahiji, kasidi, domovini te mnoštvu univerzalnih vrijednosti, te je tako i došla ideja o osnivanju hora Rejjan, a kasnije i istoimenog udruženja za promociju multikulturalnosti. Naziv Rejjan smo odabrali u mjesecu Ramazanu u jednoj od ramazanskih noći u kojoj smo i sami od Boga tražili da nas počasti da budemo od onih koji će na Rejjan vrata ući. Nekad poslije smo snimili i kasidu "Rejjan" – prisjetio se Imamović.

Da li isključivo učite ilahije i kaside koje sami pišete i komponujete, ili je to miks vaših i drugih autora i izvođača?

Kako bismo bili što raznovrsniji, pristupačniji, svježiji, inovativniji, biramo da to bude miks i naših, ali i drugih autora i izvođača. Ali evo, kada je riječ o tekstovima i aranžmanima, ne možemo a da ne spomenemo naše prijatelje, izvrsne ljude i vrhunske profesionalce; tekstopisca Dževada Ibrahimovića, te Abdulkerima Popaju, koji je zadužen za studijski rad na polju aranžmana i muzike. Nesebično su tu uvijek za grupu "Rejjan".

Vaša kasida "Ramazanska večer" postala jedan od simbola mjeseca ramazana. S kakvim emocijama svaki put doživite momenat u kojem se baš uz vašu ilahiju odbrojavaju posljednje minute do iftara?

Emocije su uvijek tu. Svaki put na poseban način doživimo te momente pred iftar dok slušamo našu kasidu. Vrati nas u vrijeme tih početaka, kada nije bilo nimalo jednostavno, i bilo je potrebno mnogo truda, rada, kako bismo dostigli renome koji danas uživamo. Svakako da je ova kasida i njena prihvaćenost od strane publike pomogla u tome, te se zbog toga svaki put kada je slušamo osjećamo ponosno na sve ono što smo uradili.

 

Bliži nam se i bajram. Koliko ilahija/kasida ste posvetili ovom, najvećem prazniku muslimana, i koja vam je posebno draga?

Obzirom da je pred nama ramazanski bajram, konkretno o njemu nismo obradili nijednu kasidu. Međutim, obradili smo dvije kaside o kurban bajramu: "Odazivam Ti se, odazivam", te "Bejtullahov crn ogrtač". A svakako, numera koja nam je svima draga i budi posebne emocije u danima bajrama jeste "Bajram dođe, mirišu avlije" i mi jednostavno ne možemo zamisliti naše bajramske nastupe bez ove kaside.

Bajram je nagrada od Boga postačima, no šta za Vas predstavlja ovaj praznik i kako ga dočekujete. Da li je obavezan ručak sa porodicom, uz tradicionalne poslastice, ili ipak većinu bajrama provedete na nastupima?

Upravo tako i posmatramo ovaj ramazanski bajram, kao nagradu postačima. Ukoliko smo u prilici, naravno da volimo i prioritet nam je da provodimo te dane sa našim porodicama, međutim mnogo bajrama smo proveli na nastupima širom Bosne i Hercegovine, pa i naše dijaspore.

{$galerijaFotografija}

Osim po bh. gradovima vrlo često nastupate i po cijelom svijetu – tamo gdje ima Bosanaca i Hercegovaca. Kakav je svaki susret sa publikom? Ispričajte nam i nekoliko anegdota ako ih je bilo.

Putovanja su privilegija ovoga čime se mi bavimo. Sticanje novih prijateljstava, iskustava, pa i dijeljenje tih iskustava sa drugima. Međutim, moramo priznati da svaki novi nastup nosi nešto novo sa sobom i nijedan od tih nastupa nije identičan, pogotovo kad su u pitanju susreti sa publikom izvan naše države, tj. u našoj dijaspori. Možemo vrlo često da osjetimo toplinu kojom nas ljudi dočekuju, jer dolazi neko "njihov". Ljudima u našoj dijaspori te manifestacije ilahija, kasida, sevdaha predstavljaju Bosnu i Hercegovinu i vi možete primijetiti kako oni na tim manifestacijama dođu da udahnu, nahrane se i napoje svoje Bosne i Hercegovine. Zbog toga smo vrlo sretni što imamo mogućnost da to našim ljudima koji su tamo i pružimo.

Pripremate li nešto novo, i ako da, lijepo bi bilo da nam projekat predstavite u nekoliko rečenica.

Udruženje za promociju multikulturalnosti "Rejjan" u kojem aktivno djeluje grupa "Rejjan" u fazi je realizacije projekta "Postojbino draga" Naime, radi se o himnoj koju ćemo ako Bog da pokloniti svim Bosancima i Hercegovcima i time obilježiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Glavni cilj projekta jeste identifikacija svih građana u Bosni i Hercegovini sa državom. Želimo da u tkivu ove himnične pjesme, kroz pozdrave svih četiriju identiteta Bosne i Hercegovine: katoličkog, muslimanskog, jevrejskog i pravoslavnog, kao i onoga koji pripada sekularnim humanistima, na lirski način ujedinimo našu dragu, često nesretnu, nikom krivu i nikom dužnu zemlju Bosnu i Hercegovinu, i zbog toga se radujemo da će se ova himna uglazbiti i izvoditi u svakoj dostojnoj prilici.

Koja je Vaša bajramska poruka?

Voljeli bi da svi malo više poštuju svoju domovinu, pokazuju ljubav prema njoj, ne stide se svoje tradicije, svog porijekla i gradova ili sela iz kojih dolaze, svojim ponašanjem da pokazuju najljepše primjere naše vjere na način koji nas je učio naš Poslanik.

Hor Rejjan, 28.04.2022
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.