open-navfaktor-logo
search
Kop "Šikulje"
Rješenja još nema: Hoće li rudari u petak ponovo na ulice Lukavca?
Površinski kop "Šikulje" zapošljava 700 radnika i dnevno proizvodi 2.500 tone uglja, kojim se opskrbljuje Termoelektrana Tuzla
08.05.2019. u 16:03
get url
text
get url
text

Ukoliko do sutra ne bude zakazana deložacija dvije porodice, kojom će se Površinskom kopu "Šikulje" omogućiti ulazak u posjed eksproprisanog zemljišta, Lukavac u petak očekuju novi protesti ruadara. Protest je već zakazan, ali se u Sindikatu rudara "Kreke", čiji je kop "Šikulje" dio, nadaju da će Općina Lukavac pokrenuti postupak deložacije.

- Mi ne želimo sukob sa dvije porodice, koje imaju pravo da tuže i traže naknadu, a rudnik će sve isplatiti kada sud donese odluku. Njima je osiguran alternativni smještaj za koji su općinske službe potvrdile da u potpunosti odgovara onome što sada imaju. Do okončanja sudskog postupka rudnik će im plaćati zakup - kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika "Kreka".

Podsjećamo, zbog nemogućnosti ulaska u posjed dvije privatne parcele Površinski kop "Šikulje" morat će obustaviti proizvodnju. Vlada FBiH je 25. oktobra prošle godine donijela riješenje o dozvoli ulaska u posjed tog zemljišta prije isplate naknade i pravosnažnosti rješenja za potpuno eksproprisane nekretnine. Dakle, Rudnicima "Kreka" završen je postupak eksproprijacije dvije sporne parcele, ali nije utvrđena naknada i taj postupak je na sudu. Međutim, Površinski kop bez ove dvije parcele ne može nastaviti proizvodnju što znači da će 700 njihovih radnika praktično ostati bez posla. 

Zbog svega navedenog rudari su pred zgradom Općine Lukavac protestirali u ponedjeljak i tada su dali rok od tri dana da se ovaj problem riješi.

Postupak deložacije bio je zakazan 29. aprila, ali nije proveden do kraja, jer se, prema riječima načelnika općine Lukavac Edina Delića, nije pojavila četa za spašavanje rudnika.

- Mi se nadamo da do protesta u petak neće doći. Konačnu odluku donijet će sutra Sindikat "Kreke" u skladu sa onim što se bude dešavalo - dodao je Tokić.

Površinski kop "Šikulje" zapošljava 700 radnika i dnevno proizvodi 2.500 tone uglja, kojim se opskrbljuje Termoelektrana Tuzla. Riječ je o perspektivnom nalazištu uglja u kojem, prema procjenama, leži oko 80 miliona tona uglja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.