open-navfaktor-logo
search
Novo Sarajevo
Roditelji: Tanović nije ispunio obećanje da će refundirati kupovinu udžbenika; Općina: Isplata započela jučer
Roditelji učenika od II do IV razreda tvrde kako Općina Novo Sarajevo na čelu sa načelnikom Hasanom Tanovićem nije ispunila obećanje da će refundirati njihove troškove kupovine udžbenika, dok iz Općine navode drugačije.
18.10.2022. u 18:21
get url
text
Hasan Tanović

Za ovu školsku godinu 2022/23. Kanton Sarajevo je osigurao besplatne udžbenike za sve učenike od V do IX razreda, dok su pojedine općine obećale sufinansirati ili refundirati kupovinu udžbenika za učenike od II do IV razreda.

VEZANI TEKST - Kupovinom udžbenika za osnovce općine u KS pokušavaju ispraviti diskriminaciju Ministarstva

Općina Novo Sarajevo, na čelu sa načelnikom Hasanom Tanovićem 17. augusta je dogovorila refundiranje kupovine udžbenika za sve učenike od drugog do četvrtog razred osnovnih škola u ovoj općini.

Jedan od roditelja učenika osnovne škole u ovoj općini ističe da su roditelji umjesto obećane naknade troškova dobili samo gomilu laži kada će sredstva biti uplaćena i zašto još nisu.

Kako dalje navodi, Općina i općinski načelnik Hasan Tanović nikad se zvanično nisu oglasili, ali su službenici Općine roditeljima prezentovali "dijapazon izmišljenih razloga da biste pomislili da umjesto da rade na realizaciji obećanja samo smišljaju izgovore".

Jedan od razloga koji su službenici Općine putem telefona roditeljima rekli je i da uplate kasne jer računi nekih roditelja nisu dobri.

Međutim, u reakciji roditelja navodi se i da je to nemoguće, s obzirom na to da su račune roditelji bili dužni donijeti iz banke i da oni nisu samostalno popunjavali te podatke.

Iako roditelji javno pišu o tome da načelnik Tanović nije ispoštovao obećanje, iz press službe Općine u odgovoru na naš upit navode kako je isplata započela jučer, 17. oktobra.

- Da bi se refundiranje sredstava izvršilo na način koji najmanje opterećuje roditelje u smislu dostavljanja neophodne dokumentacije, ova sredstva su se morala prikazati kao jednokratna stipendija za učenike od II do IV razreda novosarajevskih osnovnih škola. Budući da Općina Novo Sarajevo ne dodjeljuje stipendije za učenike osnovnih škola, bilo je neophodno da Općinsko vijeće Novo Sarajevo usvoji izmjene i dopune postojeće Odluke i uslovima i načinu ostvarivanja prava na stipendiju - pojašnjavaju iz Općine.

Pomenuta Odluka je usvojena na hitnoj sjednici Općinskog vijeća te je 14. oktobra stupila na snagu, dodaju oni, a isplate su počele od ponedjeljka, 17. oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.