open-navfaktor-logo
search
Na njegovu žalost
RS-a ni na mapi: Kineski predsjednik Xi Jinping zahvalio Dodiku, spominjao samo državu BiH
Kineski predsjednik Xi Jinping zahvalio se nakon obraćanja na Samitu "17 plus jedan" Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, rekavši da mu je drago što su interesovanja dvije zemlje usmjerene ka izgradnji zajedničke budućnosti.
09.02.2021. u 15:40
get url
text

Rekao je da Samit "17 plus jedan" predstavlja saradnju ravnopravnih partnera, bez obzira na veličinu zemalja i da postoje obimne konsultacije, zajednički doprinosi i korist koja se dijeli.

- Zahvaljujem se na čestitkama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, povodom obilježavanja 100 godina od osnivanja Komunističke partije Kine. Hvala što ste istakli sve ono što ste govorili o izgradnji zajedničke budućnosti, da produbljujemo multilaterizam. BiH je dio ove saradnje. Izgradnja TE Stanari je također pomogla značajno da se unaprijedi razvoj - rekao je Jinping.

Kaže da su do sada uspjeli da dođu do određenih zajedničkih rezultata.

- Nadamo se da ćemo stvoriti nove mogućnosti za nastavak saradnje. Planiramo da uvezemo još poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Kinu - navodi kineski predsjednik. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se danas na Samitu "17 plus jedan", na kojem učestvuju zvaničnici Kine i 17 zemalja centralne i jugoistočne Evrope.

Na kraju Samita "17 plus jedan" usvojena je Pekinška lista aktivnosti za 2021. godinu saradnje između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Video možete pogledati OVDJE. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.