open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Rudari blokirali cestu ispred Vlade FBiH, stiglo ih oko 600
Na ovaj vid iskazivanja nezadovoljstva odlučili su se zbog lošeg stanja u rudnicima u Zenici i Brezi, koje je kulminiralo prošle sedmice, nakon što je Porezna uprava FBiH uputila konačana rješenja o izvršenju zbog dugovanja za doprinose od blizu 14 miliona KM. Zbog toga je upitna isplata  primanja komoratima, a zenički rudari još u petak su obustavili proizvodnju
10.09.2019. u 10:37
get url
text

Pred zgradom Vlade Federacije BiH počelo je okupljanje rudara iz cijele Federacije.  U desetak autobusa stiglo ih je oko 600. Saobraćaj je blokiran. Na ovaj vid protesta odlučili su se zbog lošeg stanja u rudnicima u Zenici i Brezi, a nezadovoljstvo je kulminiralo prošle sedmice, nakon što je Porezna uprava FBiH uputila konačana rješenja o izvršenju zbog dugovanja za doprinose od blizu 14 miliona KM. Zbog toga je upitna isplata  primanja komoratima, a zenički rudari još u petak su obustavili proizvodnju.

Rudari uzvikuju: "Lopovi", "Nismo mi pederi", "Svi smo mi Zenica". 

 

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara, kazao je da ih je danas u Sarajevo došlo 600, te poručio da će ako budu primorani sljedeći put biti ih više. Husić je najavio za 13. septembar generalni štrajk u Brezi i Zenici, dok će sutra odlučiti da li će 20. septembra ili nakon toga biti održan i generalni štrajk u svim rudnicima koji pripadaju Koncernu Elektroprivrede BiH.  

-Ono što je Vlada jučer ponudila je podjela rudara. Rudari u Brezi i Zenici ušli su u jame i izaći neće dok se ne riješi problem. Tražimo osiguranje uvjeta za primjenu kolektivnog ugovora. Nakon što završimo protest i mi silazimo u jame i izlaska nema dok se ne ispune naši zahtjevi - poručio je Husić. 

Faktoru je iz Vlade Federacije BiH potvrđeno da će federalni ministar energije i rudartva Nermin Džindić u 12 sati primiti predstavnike rudara. Husić je ispraćen uzvicima podrške i aplauzom ranije ušao u zgradu Vlade FBiH. 

{$galerijaFotografija}

Na dolazak pred zgradu Federalne vlade definitivno su se odlučuli jučer, nakon što na sastanku menadžmenta ova dva rudnika sa Nerminom Džindićem, federalnim ministrom energije i rudarstva, Šerifom Isovićem, direktorom Porezne uprave BiH, te Bajazitom Jašarevićem, direktorom Elektroprivrede BiH, nisu pronađena konkretna i brza rješenja za rješavanje nezavidne situacije. 

Naime, jučer je zaključeno da Rudnik Breza, uz saglasnost Elektroprivrede, u narednih nekoliko dana ide u dodatno kreditno zaduženje, čime će ovaj rudnik izmiriti svoje obaveze, koje po rješenju Porezne uprave iznose 6,5 miliona KM. 

Za RMU Zenica konstatirano da trenutno nema način da se kreditno zaduži i plati dugove. Zbog toga je dat rok 10 dana Upravi i  Nadzorom odboru Rudnika Zenica da se očituju i daju kompletnu informaciju prema Upravi i Nadzornom odbnoru Elkektroprivrede, a da oni u roku od 10 dana zakažu sjednice i razmotre situaciju u kojoj rudnik trenutno posluje. 

Međutim, nezadovoljni takvim zaključcima, jer kako su kazali, rudari nemaju vremena za čekanje, niti mogu priuštiti da im primanja kasne 10-15 dana, u Sindikatu radnika rudnika u FBiH jučer su se definitivno odlučili na današnji protest. Također, potvrdili su i odluku da u oba rudnika od 13. septembra idu u generalni štrajk. 

Komentirajući najavu rudara da će doći pred zgradu Vlade, resorni ministar Nermin Džindić jučer je kazao da je spreman razgovarati s njima.

Protesti rudara(2)
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.