open-navfaktor-logo
search
Persona non grata
Ruskoj novinarki Dariji Aslamovoj zabranjen ulazak na teritoriju Kosova u narednih pet godina
Ministar unustrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla) proglasio je novinarku Dariju Aslamovu za koju se vjeruje da je ruski špijun, nepoželjnom osobom u Republici Kosovo.
07.08.2022. u 13:54
get url
text
Darija Aslamova

Ministar Svečlja je na svom Facebook profilu napisao da je Aslamovoj zabranjen ulazak na teritoriju Republike Kosovo u narednih pet godina.

- Kao ministar unutrašnjih poslova, u okviru svojih zakonskih ovlaštenja, na osnovu Zakona o strancima, članovi 17 i 66 A, proglasio sam Dariju Aslamovu nepoželjnom osobom u Republici Kosovo. Njoj je zabranjen ulazak na teritoriju Republike Kosovo pet godina - naveo je Svečlja.

Istakao je da "svako ko sa određenim ciljevima ili direktivama šteti ili pokušava da destabilizuje našu zemlju, suočit će se bez sumnje sa snagom zakona Republike Kosovo".

Prehodno je u subotu novinarka Daria Aslamova uhapšena na graničnom prijelazu na sjeveru Kosova.

VEZANI TEKST - Na Kosovu uhapšena novinarka Darija Aslamova za koju se vjeruje da je ruski špijun

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je naveo da su mnoge zemlje dokazale da se Daria Aslamova bavila špijunažom za ruske vojne obavještajne službe i da je djelovala pod maskom novinara.

- Njen pokušaj da uđe u našu zemlju, pored toga što se poklapa sa dešavanjima na sjeveru zemlje, jasno dokazuje ruske veze i propagandu kojima se Srbija već priključila i koje imaju za cilj da destabilizuju našu zemlju - naveo je ministar Svečlja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.