open-navfaktor-logo
search
Zbog Izbornog zakona
Ružnić pisao Schmidtu: Nemate pravo uskratiti da USK ima svoje predstavnike u Domu naroda FBiH
Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, uputio je pismo Christianu Schmidtu, visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, u svjetlu najava o nametanju izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Između ostalog, tekstom izmjena koji je dospio u javnost, u Doma naroda Parlamenta FBiH ne bi mogli biti birani delegati, odnosno predstavnici konstitutivnog naroda iz onih kantona u kojim tog konstitutivnog naroda ima manje od tri posto. 
25.07.2022. u 18:09
get url
text
Mustafa Ružnić

Ružnić je u pismu naveo da Schmidta želi podsjetiti na nekoliko važnih činjenica.

- Unsko-sanski kanton jedini je kanton u BiH u kojem se oduvijek i bez iznimke provode dosljedno sva prava svih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost, a o zastupljenosti svih smo u kontinuitetu oslonjeni na Ustavom zagarantirana prava. Vrlo je važno da znate da su u posljednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu u ovom dijelu države svi građani zajedno se borili za njenu odbranu u jedinicama Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane i da su ove vojne formacije u oba slučaja popunjavali građani svih nacionalnosti, a da nikada nisu došle u međusobni sukob.

Također, morate znati da u Unsko-sanskom kantonu ni danas u javnom životu ne postoji tema zvana suživot jer je to za nas oduvijek bio život. Zajednički, isti, podjednak, ni po čemu opterećen nacionalnim ili vjerskim podjelama. Jasno i glasno vam poručujemo da ovaj dio države Bosne i Hercegovine zaslužuje i treba da ima svoje predstavnike u Domu naroda ispred svih građana i da nemate pravo uskratiti nam takvu vrstu slobode.

Kao zajednica i kao narod koji je vijekovima nadržavotvorniji dio BiH, pridružićemo se svim političkim, državnim i vjerskim institucijama koje osuđuju Vaše nametanje izmjena izbornog zakona jer kao građani Unsko- sanskog kantona ne možemo i nećemo nijemo promatrati stvaranje trajnih etničkih podjela i uništavanje države za kakvu smo se borili, a to je Bosna i Hercegovina- zemlja svih njenih građana - stoji u pismu, saopćeno je iz Vlade USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.