open-navfaktor-logo
search
Žele pomoći
RVI paraplegičari odlučili se solidarisati sa saborcima, skida se njihov zakon sa dnevnog reda Doma naroda
Iz solidarnosti prema saborcima, najteža kategorija ratnih vojnih invalida paraplegičari u FBiH pristala je da se izjašnjavanje o izmjenama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, kojim se popravlja njihov materijalni status, umjesto u četvrtak 17. februara, prolongira do naredne sjednice u martu.
15.02.2022. u 16:54
get url
text
Jasmin Duvnjak, RVI

Prema riječima jednog od predlagača zakona, delegata Jasmina Duvnjaka, šefa Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, zamoljeni su da sačekaju sa izglasavanjem zakona kako bi se on u martu u Parlamentu izglasao u paketu sa još četiri boračka zakona.

Šest godina čekaju da se izmjene zakona donesu 

- Izmjene Zakona o pravima branilaca usvojene su u decembru prošle godine u Zastupničkom domu FBiH i kolega Senad Čeljo i ja smo predlagači zakona u Domu naroda koji smo kandidirali da se nađe na sjednici Doma naroda 17. februara, što je predsjedavajući Tomislav Martinović i uradio.

Međutim, posljednjih dana imali smo pozive, molbe pojedinih delegata, članove Kolegija, predstavnika Vlade Federacije, boračkih organizacija da prolongiramo ovu tačku sa sjednice u četvrtak, na prvu sjednicu u mjesecu martu.

Razlog je što je u toku finalizacija usaglašavanja tekstova četiri boračka zakona koja bi u Parlament u martu trebalo da idu u paketu, te da u tom paketu budu i izmjene Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica - govori nam Duvnjak.

Dodaje da je tim povodom danas održan sastanak sa predstavnicima Saveza RVI paraplegičara FBiH.

- Iako šest godina čekaju da se poboljša njihov materijalni status spremni su sačekati još tih mjesec i po dana i solidarisati se sa drugim boračkim kategorija koje također čekaju poboljšanje svog statusa. Rečeno nam je da je toku realizacija zaključka Odbora za boračka i invalidska pitanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, kojim se Vlada FBiH, Federalno ministarstvo za boračka pitanja, obavezuju da pripreme set od nekoliko izmjena i dopuna zakona kojima će se značajno dodatno unaprijediti i materijalna prava drugih kategorija RVI, porodica šehida i poginulih boraca, dobitnika najviših ratnih priznanja i demobilisanih boraca - rekao nam je Duvnjak i dodao:

- Danas sam imao potrebu da realizujem radni sastanak sa predstavnicima RVI paraplegičara gdje sam objasnio novonastalu situaciju. Zamolio sam da nam daju ljudsku podršku da zakon pomjerimo sa februarske sjednice na martovsku i da na taj način ispoštujemo zamolbe.

Ustvari i naš cilj je da se na jednoj sjednici nađe cijeli set zakona kojim će se popraviti ekonomski status pripadnika boračke populacije. Važno je da ćemo mi sačekati do kraja mjeseca, u slučaju da Vlada ne pripremi set zakona za ostale kategorije, zakon ide na izglasavanje na prvoj narednoj sjednici u martu.

VEZANI TEKST - Izmjene Zakona o demobilisanim borcima u roku mjesec dana moraju biti upućene u Parlament FBiH ili...?

Razgovarali smo i sa Mujom Aganovićem, predsjednikom Saveza RVI paraplegičara FBiH.

"Pristali smo jer želimo biti solidarni" 

- Treba kazati kako je šest godina bila naša borba da bi se povećala tuđa njega i pomoć za RVI kojima je to neophodno. Uspjeli smo proći Zastupnički dom FBiH, da se tuđa njega i pomoć povećava za 100 posto za svakoga ko je ranije imao tuđu njegu i pomoć. Sada je trebalo biti na Domu naroda ali na zamolbu nadležnih institucija, saboraca da naš zakon, izjašnjavanje, odložimo do naredne sjednice mi smo pristali i da na ovakav način iskažemo svoju odgovornost i na saborački način solidarnost spram svih ostalih kategorija kojih se tiče set zakona koji u proceduri treba da sustignu naš zakon.

Podvlačim, naš zakon niti se mijenja, niti se povlači iz procedure, izjašnjenje o njemu se samo odlaže iz solidarnosti prema saborcima - naglašava Aganović.

U setu zakona koji treba da se nađu u parlamentarnoj proceduri su i izmjene Zakona o demobilisanim borcima kojima se u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu uvode nezaposleni borci-povratnici u RS, borci koji žive u Brčko distriktu i supružnici umrlih boraca/borkinja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.