open-navfaktor-logo
search
Saradnja
S turskom tvrtkom ASFAT potpisan ugovor o održavanju oklopnih transportera i tenkova OSBiH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić u Sarajevu je potpisao ugovor o nabavci rezervnih dijelova i usluzi održavanja oklopnih transportera i tenkova Oružanih snaga BiH, koje će provoditi firma vojnopomorske industrije ASFAT iz Ankare.
12.12.2022. u 14:36
get url
text

U ime firme ASFAT ugovor je potpisao glavni direktor firme Esad Akgun, u prisustvu ambasadora Republike Turske u BiH Nj.E. Sadika Babüra Girgina, turskog vojnog izaslanika u BiH brigadira Mustafe Sitkija Tatara i ostalog osoblja firme ASFAT.

- Uvijek smo spremni pomoći Oružanim snagama BiH i tako ćemo nastaviti i ubuduće. Vrijednost ovog ugovora nije samo u tome što će OSBiH dobiti rezervne dijelove i uslugu održavanja ove tehnike, već je značaj i u tome što će tehničari OSBiH moći nadgledati cijeli proces te biti i sami obučeni za dalje održavanje svojih oklopnih transpotera i tenkova - rekao je tim povodom ambasador Girgin, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Ministar Podžić je ovom prilikom istaknuo veliki značaj uspješne saradnje BiH i Republike Turske, a posebno ministarstava odbrane dviju zemalja. On se posebno zahvalio na kontiuniranoj pomoći u školovanju kadrova OSBiH na turskim vojnim školama.

- Sa firmom ASFAT već smo radili na održavanju naših helikoptera, a drago mi je da ovim ugovorom rješavamo i pitanje održavanja oklopnih transportera i tenkova Oružanih snaga BiH. Republika Turska nam značajno pomaže u postizanju i održavanju NATO standarda u OS BiH i velika joj hvala na tome - zaključio je ministar Podžić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su pomoćnik ministra odbrane BiH za nabavku i logistiku Borislav Jezeraškić i šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić sa saradnicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.