Ljeto, osim odmora i uživanja na putovanjima, donosi i neugodnosti, a najčešće je trovanje hranom kojem pogoduju i prirodni i ljudski faktori.

Visoke temperature i visok stepen vlažnosti idealni su uvjeti za rast i razmnožavanje patogenih bakterija - uzročnika trovanja.

Kako biste izbjegli ovu neugodnost, sa sljedećim namirnica trebate biti posebmo oprezni:

Piletina

Sirova ili nedovoljno termički obrađena piletina spada u visokorizičnu hranu zbog mogućnosti trovanja. Kada je riječ o piletini, ljudskom zdravlju prijeti rizik od dvije vrste bakterija - kampilobakterije i salmonele, koje se najčešće nalaze u crijevima i perju ovih ptica. Naučnici sa Institute of Food Researcha istraživali su sokove koji nastaju tokom odmrzavanja piletine, a otkrili su da su upravo te tekućine plodno tlo za razmnožavanje kampilobaktera. Stručnjaci tvrde da se čak ni piletina koja je termički obrađena ne treba držati duže od 48 sati u frižideru.

Povrće

Različite vrste povrća, a naročito zeleno lisnato povrće, mogu biti zaražene bakterijama Escherichijom coli, salmonelom i listerijom, a do zaraze dolazi zbog nečiste vode i zaraženog tla. Zato se preporučuje temeljito oprati povrće prije konzumacije.

Također, važno je naglasiti da je povrće najbolje prati pod mlazom vode kako biste uklonili ostatke zemlje. Još jedan savjet, ne perite ga u zdjeli zbog zadržavanja mogućih bakterija.

Jaja

Jaja su jedan od najčešćih prijenosnika salmonele, zato dobro povedite računa gdje i od koga ih kupujete. Nikada ne uzimajte ona koja su okrhnuta ili razbijena na nekim dijelovima, ili kojima je ljuska prljava. Čuvajte ih u frižideru i ne izlažite ih suncu i toplini. Prije upotrebe uvijek jaje razbijte u posebnoj zdjelici i pomirišite ga.

Riba i morski plodovi

Upravo ova vrsta namirnica najčešće izaziva trovanje, a sve jer se ne čuvaju na ispravan način. Od takvih namirnica postoji visok rizik zaraze histaminom, toksinom koji nastaje zbog bakterija koje se nalaze u ribi. Može izazvati mučnine i oticanja lica ili jezika.

Meso

Baš kao i kod ribe te morskih plodova, najvažnije je pravilno skladištiti meso te ga dobro termički obraditi. Također, prilikom njegove pripreme obratite pažnju na boju i miris. Jedete li vani, uvijek provjerite je li hrana svježe pripremljena i skuhana, a ne podgrijana. Izbjegavajte kuhanu ili pečenu hranu koja je dugo stajala, čak i ako je stajala u frižideru.