open-navfaktor-logo
search
Napeto na sjeveru Kosova
SAD osudile akciju kosovskih institucija; Srbijanski ministar odbrane: Nećemo dozvoliti novu "Oluju"
Specijalne jedinice Policije Kosova su i dalje u zgradi Opštine Zvečan, a zbog jake kiše srpski građani su se trenutno povukli u okolne ulice, javlja Anadolija.
26.05.2023. u 17:07
get url
text

VEZANI TEKST - Haos na sjeveru: Vučić šalje vojsku, Srbi se sukobili s kosovskom policijom, gore auta, čuju se rafali...

Kosovskim novinarskim ekipama je onemogućeno da priđu bliže zgradi općine nakon što su na njih lokalni stanovnici srpske nacionalnosti pucali iz obližnjih objekata.

Na početku ulice u kojoj je općinska administracija su pripadnici specijalnih jedinica, pod kompletnom opremom.

Moglo se vidjeti da vozila policije idu ulicom u pravcu zgrade Općine.

Tokom sprovođenja akcije ulaska u zgradu lokalne samouprave pripadnici policije sukobili su se s demonstrantima srpske nacionalnosti koji su željeli spriječiti njihov ulazak.

Policija je upotrijebila suzavac kako bi ih rastjerala.

U saopćenju policije se navodi da su građani bili nasilni i da su gađali policajce raznim tvrdim predmetima i šok bombama.

Tom prilikom lakše je povrijeđeno pet policajaca, koji su se nakon ukazane pomoći vratili na zadatak.

Oštećena su četiri policijska vozila od kojih je jedno zapaljeno. Policija navodi da su se čuli i pucnji iz vatrenog oružja, ali se ne zna s koje lokacije.

Sjedinjene Američke Države osudile su akciju kosovskih institucija da uđu u zgrade općina na sjeveru Kosova.

- Današnje nasilne mjere trebale bi biti odmah zaustavljene - objavio je američki ambasador Jeff Hovenier na Kosovu na društvenoj mreži Twitter.

Srbijanski mediji javljaju da je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao, povodom podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije, da se VS razmiješta na pozicijama ka administrativnoj liniji.

- Srbija neće dozvoliti novu "Oluju", 17. mart i naći će adekvatan odgovor, prije svega politički, a ne isključujem ni neki drugi odgovor koji će biti adekvatan opasnosti - poručio je Vučević, prenosi RTS.

Prema pisanju ovog medija, poslije upada u zgrade općina u Zvečanu i Zubinom Potoku, pripadnici kosovske policije nasilno ulaze i u zgradu općine u Leposaviću.

Kako javlja dopisnik RTS-a, suzavcem i šok bombama rastjeruju okupljene građane i udaljavaju ih od zgrade općine. Čitav centar Leposavića je u dimu.

U bolnici u Kosovskoj Mitrovici potvrđeno je za RTS da je desetak ljudi povrijeđeno u sukobu specijalnih snaga Kosovske policije i okupljenih građana.

Zamjenica direktora Kliničko-bolničkog centra u Sjevernoj Mitrovici Danica Radomirović izjavila je da niko od povrijeđenih nije zadržan u bolnici.

- Desetak osoba zbrinuto je na prijemnom hirurškom odjeljenju, odjeljenju ortopedije i očnom odjeljenju sa lakšim tjelesnim povredama od šok-bombi i suzavca, kao i vidljivim povredama lica - rekla je ona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.