open-navfaktor-logo
search
Svjetski umjetnik
Safet Zec: Bajram provedimo skromno, u intimnoj atmosferi sa porodicom i prijateljima
Vjera nas uči da budemo skromni, a mi smo na to zaboravili. Otkako su religije ušle u javni prostor, i otkako su ušle u oblasti kojima ne pripadaju, ovdje mislim na politiku, počeli smo da gubimo onu lijepu porodičnu, intimnu i skromnu atmosferu. Počeli smo da gubimo dostojanstvo
10.08.2019. u 18:05
get url
text
Safet Zec: Bajram uz tradicionalna jela i kolače

Safet Zec, umjetnik svjetskog glasa, ili kako ga odmilja nazivaju - bosanski Michelangelo, čestitao je Kurban-bajram svim vjernicima uz poruku da ga provedu skromno, u intimnoj atmosferi sa porodicom i prijateljima, kako se to nekada činilo.

- Bajram je prilika da se ponovo zbližimo međusobno, zato ovaj praznik treba da provedemo u krugu porodice - poručio je Safet.

Upozorio je na pretjeranu komercijalizaciju religija, koja, tvrdi, nije ništa dobro donijela.

- Vjera nas uči da budemo skromni, a mi smo na to zaboravili. Otkako su religije ušle u javni prostor, i otkako su ušle u oblasti kojima ne pripadaju, ovdje mislim na politiku, počeli smo da gubimo onu lijepu porodičnu, intimnu i skromnu atmosferu. Počeli smo da gubimo dostojanstvo - pojašnjava Safet.

Kaže da ga najviše boli primitivnost bosanskog čovjeka, jer, kako ističe, malo je onih koji znaju historiju nastanka religije kojoj pripadaju, te poručuje da ako želimo bolje sutra i skladnu zajednicu, moramo učiti historiju i svoje i drugih monoteističkih religija, jer smo takvo područje multikulturalnosti.

- Boli me što dosta ljudi ne zna ništa o svojoj religiji, a predstavljaju se kao da znaju. Prije je bilo drugačije. Kao dijete, čitao sam i učio Kur'an napamet. Mene je umjetnost uputila da volim i poznajem druge religije, ali također, vratila me je i svojoj religiji. Volio bih da o religiji znamo mnogo više, pa onda da joj se priklonimo. Jer ovakav teatralan odnos, ništa dobro nam nije donio. Jer vidite, u vrijeme moje mladosti, težili smo da steknemo znanja, težili smo ka profesijama koje će nam donijeti zaradu. Religija je bila odvojena, intimna, nije se moglo kroz nju zarađivati. A danas se zarađuje. To mene boli, i tome ja ne pripadam. Religiju ne smijemo zloupotrebljavati- poručio je Safet.

Bajrami u njegovoj porodici, uvijek su bili puni topline uz tradicionalna jela i kolače, a kako kaže, ni danas bez toga ne može proći.

- U mojoj brojnoj zanatskoj porodici uvijek smo imali lijepe bajrame. Bilo je nešto u tom zraku, osjećala se radost praznika. Odnosi među ljudima su bili iskreniji i srdačniji, što želim da se ponovo vrati - zaključio je umjetnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.