- Zbog sve teže ekonomske situacije u svijetu eksplozije poskupljenja RMU Banovići opet ima gubitak, koji bi se uspio nadoknaditi da se ova kriza nije desila i nadamo se da ćemo biti u boljoj finansijskoj situaciji do kraja ove godine - kazao je za Faktor Elvir Salihović, direktor RMU Banovići.

- U prvih šest mjeseci 2022. godine proizveli smo 790 hiljada tona uglja, što je za 103 posto više u odnosu na planirane količine, a za 30 hiljada tona je više nego što smo proizveli 2021. godine. Ostvarili smo prihod u proteklih šest mjeseci od 76 miliona i 770 hiljada maraka. Prošle godine u istom periodu prihod je bio 63 miliona i 971 hiljada maraka. To znači da u ovoj godini za šest mjeseci imamo veće prihode za 12 miliona i 800 hiljada maraka nego u istom periodu u 2021. godine – ističe Salihović.

U januaru ove godine, dodaje Salihović, rudnik je imao pozitivan finansijski rezultat.

- Veliki je uspjeh kada takve rezultate postignete na početku godine. Sve naše procjene nam govore da u ovoj godini trebamo poslovati pozitivno. Međutim, negativna poslovna kretanja u svijetu uz agresiju Rusije na Ukrajinu pogodili su i Bosnu i Hercegovinu i posljedice se direktno osjete i u RMU Banovići. Bukvalno je došlo do eksplozije troškova u proizvodnji pa smo ostvarili gubitak od 5,93 miliona maraka. Troškovi energije i goriva u proteklih šest mjeseci su veći za 5 miliona i 920 hiljada maraka. U aprilu je potpisan novi kolektivni ugovor sa zaposlenima u rudniku i došlo je do povećanja troškova za plaće u iznosu od tri miliona i 570 hiljada maraka. Povećani su i troškovi za sirovine i materijale 1,2 miliona maraka. Već dva puta morali smo "prilagođavati" cijenu uglja zbog poskupljenja svega i svačega. Ne smatramo to povećanjem cijena nego se moramo prilagoditi tržištu da bismo mogli funkcionirati – kaže Salihović.

Rudnik ugovore sa firmama kojima isporučuje ugalj u Bosni i Hercegovini mora ispuniti.

- Tačno se zna da se u prvih šest mjeseci ove godine treba plasirati po ugovorima do 800 hiljada tona uglja. U preostalih šest mjeseci 2022. godine proizvest ćemo još 800 hiljada tona uglja. Naravno, želimo na tržište plasirati i više uglja jer je velika potražnja. Međutim, mi godišnje možemo iskopati oko 1,6 miliona tona uglja i to je plan i ne smijemo ugroziti budućnost rudnika jer to je maksimum koji smijemo iskopati – veli direktor RMU Banovići.

Kaže, bez obzira na ograničenja na rudnik se vrši veliki pritisak za većom proizvodnjom uglja.

- Iz BiH i inostranstva od nas se traže velike količine uglja zbog energetske krize koja se desila u svijetu. Svakodnevno nam stižu zahtjevi iz Češke, Poljske, Mađarske i Njemačke... RMU Banovići može povećati proizvodnju za nijansu, odnosno to je ispod pet posto u odnosu na godišnji plan proizvodnje od 1,6 miliona tona i na ova tržišta bismo mogli plasirati oko 20 hiljada tona – upozorava Salihović.

Na tržištu više ne pitaju za cijenu i karakteristike uglja pa se sada prodaje i ugalj niskokalorične vrijednosti, što do ove krize nije htio niko kupovati.

- Radi se o uglju koji se ne prodaje na tržištu BiH zbog niske kalorične vrijednosti. Taj ugalj izvozimo, a onda nam se upućuju optužbe da izvozimo ugalj umjesto da ga prodamo na tržištu BiH. Niskokalorični ugalj ni prije nismo prodavali na domaćem i inostranom tržištu, a sada nam se ukazala prilika da ga prodamo pa to i činimo. Za rudnik bi bilo najisplativije da sve što proizvedemo u ovoj godini prodamo u Evropi po znatno većim cijenama, ali to ne možemo uraditi jer imamo ugovore za one količine koje smo dogovorili u Bosni i Hercegovini i to moramo provesti. Elektroprivredi BiH isporučujemo milion tona uglja na godišnjem nivou. Imamo ugovore i sa drugim velikim firmama u BiH i to je prioritet – upozorava Salihović.

U RMU Banovići zaposleno je 2.770 ljudi.

- Od spomenutog broja zaposlenih 500 radnika je sa invaliditetom, kojima se po zakonu mora osigurati radno mjesto koje njima odgovara po osnovu njihovog oboljenja. Prosječna plaća u rudniku iznosi 1.400 maraka. Kopač u jami mjesečno zaradi, zavisno od pozicije u proizvodnji, od 1.500 do 1.700 maraka – ističe Salihović.

I rudari sve češće napuštuju RMU Banovići i odlaze na rad u Evropsku uniju, a najviše u Njemačku.

- Posebno nas boli što nas napuštaju majstori koji su nezamjenjivi u radu rudnika. To su električari, automehaničari, bravari, varioci i drugi radnici iz proizvodnje. Nama je izuzetno teško naći druge radnike spomenutih zanimanja koji imaju znanje i iskustvo. Jer jedan majstor sa iskustvom vrijedi kao pet novih radnika iste struke – upozorava Salihović.