open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik RS-a
Salkić: Da živimo u normalnom društvu, direktor škole u Srebrenici i ministar bi već dali ostavke
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS oglasio se povodom fotografije na kojoj se vide učenici srpske nacionalnosti Prve osnovne škole u Srebrenici koji veličaju četnike.
28.01.2020. u 15:06
get url
text

Salkić je kazapo da je ova  skandalozna fotografija odraz stanja i ambijenta u kojem djeca Bošnjaka u ovom gradu, ali i u drugim gradovima u ovom entitetu žive i pohađaju nastavu.

Istakao je da ovakve fotografije nisu plod dječije mašte, nego da su odraz promišljanja i stavova njihovih porodica, Srpske pravoslavne crkve, medija i onoga što im nudi vlast u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

- Obrazovni proces i škole su pravoslavizirane i one imaju za cilj da se stvore i na ovim načelima obrazuju nove generacije, koje će biti ubijeđene da je osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić srpski heroj, a da u Srebrenici nije počinjen genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima, niti da su Srbi počinili druge teške zločine.  Slika ovih učenika govori više od hiljadu riječi i ona svima nama poručuje da je krajnje vrijeme da se poduzmu konkretni i drastični koraci protiv onoga što se danas nudi u obrazovnom procesu u ovom entitetu - kazao je Salkić.

Dodao je da je ovo još jedna jasna poruka OHR-u, OSCE-u i drugim međunarodnim organizacijama i institucijama da obustave saradnju i prestanu davati bilo kakvu podršku projektima u obrazovanju ovog entiteta, sve dok se obrazovna politika i pristup istini i pravdi ne promijeni, te dok se ne uspostave standardi po kojima će sva djeca biti jednako tretirana i imati ista prava.

- Nastavak obilježavanja slave Sveti Sava u školama u ovom entitetu u budućnosti samo će produbljivati međuetnički jaz i zbog toga to obilježavanje mora prestati, a na to ukazuju i fotografije iz Prve osnovne škole u Srebrenici. Ove slike su još jedan od argumenata na strani potrebe donošenja ili nametanja zakona o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Što se prije zakon donese i počne snažno implementirati, veće su šanse za ozdravljenje i otrežnjenje onih koji žive u mitovima i zabludama.  Konstantno tolerisanje incidenata, provokacija i raspirivanja mržnje, počev od provokacija u Potočarima i Bratuncu tokom Badnje večeri, lijepljenja slika ratnog zločinca Mladića, pa do veličanja četnika, poraz su civiliziranog svijeta, ali i vjetar u leđa drugim potencijalnim počiniocima - istakao je Salkić.

Potpredsjednik RS-a je kazao i da je u Evropi i civiliziranom svijetu nezamislivo da se u gradu u kojem je počinjen genocid, veličaju i slave počinioci genocida i na najgrublji način vrijeđaju žrtve genocida i njihovi potomci.

- U konačnici, mi da živimo u normalnom sistemu i društvu, utemeljnom na civilizacijskim vrijednostima i sa odgovornim ljudima na čelu institucija, direktor škole u Srebrenici i resorni entitetski ministar, već bi podnijeli ostavku iz moralnih razloga zvog ovakvih dešavanja u školi. Naravno, teško je očekivati da se to desi, jer ta djeca su i odgojena po planu i programu kojeg kreira Ministarstvo, a provode direktori škola - kazao je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.