open-navfaktor-logo
search
Jasan stav
Salkić: Izmjestiti trasu autoputa kod Prijedora i zaštititi bošnjačku imovinu
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je u Banjoj Luci održao sastanak s predstavnicima Mjesne zajednice Kamičani kod Prijedora, na kojem je razgovarano o budućoj trasi autoputa kroz tu lokalnu zajednicu te najavio podršku u zaštiti njihove imovine. 
03.03.2020. u 14:21
get url
text

Građani su upoznali entitetskog potpredsjednika o prijedlogu buduće trase autoputa koja će prolaziti kroz Kamičane i okolna naselja, a koja ugrožava imanja, stambene objekte i opstanak Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Salkićevog kabineta. 

Kako je istaknuto, veliki broj stanovnika je potpisalo peticiju kojom su izrazili nezadovoljstvo najavljenom trasom, a mnogobrojni su pojedinačno uputili žalbe nadležnim organima, uključujući i građane koji žive izvan Bosne i Hercegovine. 

- Potpuno podržavam zahtjeve stanovnika Mjesne zajednice Kaminačni, ali i zahtjeve stanovnika mjesnih zajednica Kozarac, Kevljani, Kozaruša i Trnopolje. Oni ne prihvataju predloženu trasu, koja će ugroziti mnogobrojne stambene objekte i farme, ali nude rješenje da se autoput gradi kroz polja, čime će biti izbjegnuto rušenje stambenih objekata - naglasio je Salkić. 

Prolazak trase autoputa kako je predloženo, bio bi, naveo je, veliki pritisak na Bošnjake i ugrozio bi njihov opstanak, koji su se nakon progona vratili na svoja ognjišta i obnovili imanja. 

- Zbog toga, pozivam predstavnike Ministarstva saobraćaja i veza RS-a da razgovaraju sa stanovnicima Kamičana i drugih naselja, da uvaže njihove zahtjeve, te da u dogovoru s investitorima promijene trasu autoputa kroz ovo naselje, ali i okolna naselja gdje građani izražavaju nezadovoljstvo i nude alternativnu trasu - naglasio je Salkić.

 Također, obzirom da se radi o stranom investitoru, pozivao je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Ministarastvo komunikacija i prometa, da se uključe u rješavanje problema stanovnika iz ovih mjesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.