U saopćenju se navodi kako je otišao još jedan ratni zločinac, ali su ostale posljedice njegovog zločina, kao i sljedbenici ideje u ime koje su počinjeni teški ratni zločini u Bosni i Hercegovini uključujući i genocid nad Bošnjacima muslimanima sigurne zone UN Srebrenica kojeg su počinili pripadnici vojske i dijelova policije bosanskih Srba.

- Svako spominjanje Momčila Krajišnika treba biti u kontekstu presuđenog ratnog zločinca i u kontekstu jedne ideje i ideologije koja je imala za cilj okupaciju Bosne i Hercegovine te potpuni nestanak najbrojnijeg naroda u Bosni i Hercegovini, Bošnjaka muslimana. Upravo je on predvodio pobunjene bosanske Srbe na sjednici na kojoj su usvojeni strateški ciljevi koji su predvidjeli ovaj crni scenario - navodi se u saopćenju koje potpisuje Salkić.

Osuđujuća presuda kojom ga se etiketira kao presuđenog ratnog zločinca samo je djelimično zadovoljenje pravde.

- Kad prođe određena vremenska distanca i kada u potpunosti bude pobijeđena zločinačka ideologija iz 1992. godine uz ime Momčila Krajišnika ostaje činjenica da je presuđeni ratni zločinac kao i presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju koja djelimično nabraja sve zločine za koje je odgovoran i proglašen krivim, djelimično, jer njegova odgovornost veća je od one koja je utvrđena sudskom presudom - saopćeno je.