open-navfaktor-logo
search
Uputio otvoreno pismo
Salkić pozvao Viškovića da prekinu sistemsku diskriminaciju i da počnu poštovati Ustav BiH
Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade entiteta RS, Radovanu Viškoviću.
04.11.2021. u 16:45
get url
text

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

- Poštovani gospodine Viškoviću, predsjedniče Vlade bosanskohercegovačkog entiteta RS, razumjevši Vaše zadnje medijske istupe da se Srbi jedini bore za poštivanje Ustava koristim se ovom prilikom da Vas podsjetim na par odredbi Ustava bh. entiteta RS, a koje Vi i Vlada na čijem ste čelu krši u kontinuitetu.

Kao prvo, Ustav entiteta član 1., koji kaže: "… Srbi, Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi, Ostali i građani, ravnopravno i bez diskriminacije učestvuju u vršenju vlasti u Republici Srpskoj". Pitam Vas da li je to baš tako u ovom entitetu danas?

Kao drugo, Ustav entiteta RS kaže u članu  7. "Službeni jezici Republike Srpske su: jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda. Službena pisma su ćirilica i latinica. Na područjima gdje žive druge jezičke grupe u službenoj upotrebi su i njihovi jezici i pisma, na način određen zakonom".

Ustav entiteta RS predviđa obrazovni sistem bez diskriminacije, član 38. u kome piše: "Svako ima pravo na školovanje pod jednakim uslovima...".

Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju predviđa obrazovni proces bez diskriminacije član 10. u kome piše: "U osnovnom vaspitanju i obrazovanju ne može se vršiti diskriminacija učenika , nastavnika i ostalog osoblja škole na osnovu rase, pola, jezika, religije, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, na osnovu invalidnosti ili na bilo kom drugom osnovu." Da li je to baš tako danas u ovom entitetu?

Kao treće, entitetski Ustav predviđe da se odluke u predmetima vitalnog nacionalnog interesa donose po Ustavu (član 70.) na način da ako su dvojica sudija iz tog naroda glasali za, odluka je usvojena. Zakon o Ustavnom sudu kaže  Član 20. "(3) U slučaju da proceduru koja se odnosi na vitalni interes jednog od konstitutivnih naroda pokrene 2/3 većina jednog od klubova konstitutivnih naroda, potreban je glas najmanje dvojice sudija da bi Sud odlučio da je riječ o vitalnom interesu".

Poslovnik po kojem radi entitetski Ustavni sud potpuno je protivan Zakonu o Ustavnom sudu, ali i Ustavu. De facto, Poslovnik se uspostavlja kao stariji i važniji dokument od Ustava i Zakona o Ustavnom sudu. Na taj način se osigurava kršenje osnovnih prava Bošnjaka, koja su definisana i zaštićena Ustavom i zakonom. Da Vas podsjetim ovako glasi sporna odredba Poslovnika o radu Ustavnog suda entiteta RS, član 54: „Vijeće o vitalnom interesu u meritumu odlučuje donošenjem odluke dvotrećinskom većinom svih članova Vijeća.“Da li se ovako jedino bosanski Srbi drže Ustava i kako Vi kažete?

Kao četvrto, Ustav entiteta RS član 97. predviđa da: "... Konstitutivni narodi i grupa Ostalih će biti proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Republici Srpskoj. Kao ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7. u potpunosti ne sprovede, u skladu sa Zakonom o državnoj službi Bosne i Hercegovine. Ovaj opšti princip će se precizirati entitetskim zakonima. Ti zakoni će utvrditi konkretne rokove i regulisaće gore pomenuti princip u skladu sa regionalnom etničkom strukturom entiteta. "Javne institucije", kao što je to pomenuto u gornjem tekstu, su ministarstva u Vladi Republike Srpske, opštinski organi vlasti, okružni sudovi u Republici Srpskoj, kao i opštinski sudovi u Republici Srpskoj".

Da li je to baš tako danas u ovom entitetu čiji ste Vi predsjednik Vlade.

Gospodine Viškoviću, danas se u entitetu, čiji ste Vi predsjednik Vlade, provodi sveopća sistemska diskriminacija Bošnjaka, sa elementima aparthejda radi ponovnog progona onih koji su se vratili da žive na svojim ognjištima.

Danas, uprkos odredbi člana 97. Ustava entiteta RS, Bošnjaka u javnom sektoru u entitetskim i lokalnim organima zaposleno je oko 1 posto što ugrožava biološki opstanak, a trebalo bi po Ustavu entiteta RS biti oko 30 posto. Tako Vi poštujete Ustav, a zakleli ste se da ćete ga poštovati.

Danas, suprotno Ustavu entiteta RS, Bošnjaci ne mogu nazvati svoj jezik kako žele, a Srbi recimo mogu. Potomci žrtava genocida prisiljeni su učiti da je ratni zločinac Ratko Mladić koji je presuđen za genocid, heroj i stvaralac ovog entiteta. Prisiljeni su slaviti slavu Sveti Sava, prisiljeni su trpiti torturu i psihičko zlostavljanje i nasilje kroz obilježavanje neustavnog praznika 9. januara. Sve ovo Vama je očito u skladu sa vašim zamišljenim imaginarnim Ustavom, ali nije u skladu sa onim za kojeg ste se zakleli da ćete ga poštovati.

Poštovani gospodine Viškoviću, kao predsjednika Vlade pitam Vas koliko u vašem Kabinetu ima zaposlenih Bošnjaka i Hrvata? Koliko u vladi entiteta, ministarstvima i javnim preduzećima ima zaposlenih Bošnjaka i Hrvata i da li je to u skladu sa Ustavom entiteta RS?

Kada će biti ispoštovano pravo Bošnjaka koje imaju po Ustavu da nazovu svoj jezik kako žele i da ga izučavaju kako to čine djeca srpske nacionalnosti? Kada ćete prestati da nas maltretirate sa obilježavanjem praznika koji su neustavni i koji imaju vezu samo sa jednim narodom i religijom? Kada ćete prestati da provodite sistemsku diskriminaciju sa ciljem stvaranja nepodnošljivog ambijenta za život Bošnjaka i ponovnog progona Bošnjaka i Hrvata radi ostvarenja ratnog cilja o etnički čistom srpskom prostoru?

Mi očekujemo od Vas kao predsjednika Vlade da poštujete Ustav i zakon ovog entiteta i države Bosne i Hercegovine predsjedniče Vlade entiteta RS.             

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.