open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Salkić: Sramno je da se porodicama zabrani pristup mjestima gdje su ubijeni njihovi najbliži
Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić rekao je da je sramno i neprihvatljivo da se porodicama žrtava genocida zabrani pristup mjestima gdje su ubijeni njihovi najbliži članovi porodice.
13.07.2022. u 17:18
get url
text

To je izjavio reagirajući na današnja dešavanja u Kravici gdje je Majkama Srebrenice bilo zabranjeno da uđu u objekat Zemljoradničke zadruge gdje je 13. i 14. jula 1995. godine ubijeno više od 1.300 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

- Zakon o nestalim osobama jasno propisuje pravo članova porodica žrtava da svako mjesto ubijanja njihovih članova porodica adekvatno obilježe. Vlasti ovog entiteta i lokalne vlasti u Bratuncu, ali i u drugim mjestima u ovom entitetu, zabranjuju obilježavanje mjesta gdje su počinjeni teški ratni zločini i genocid. Obaveza Tužilaštva BiH je da po službenoj dužnosti reagira i procesuira one koji zabranjuju posjećivanje i obilježavanje lokacije gdje je počinjen genocid i drugi teški ratni zločini - kazao je Salkić.

Pozvao je nadležna tužilaštva da prekinu dosadašnju praksu i stanu na stranu porodica ubijenih, na stranu istine i pravde.

- Pozivam visokog predstavnika da sve lokacije na kojima su masovno strijeljane žrtve genocida proglasi memorijalnim prostorom pod jurisdikcijom Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. Samo ovako možemo zaštititi mjesta masovnih ubistava kao trajne podsjetnike na počinjeni genocid nad muslimanima - Bošnjacima stanovnicima “sigurne zone” UN Srebrenica. - rekao je potpredsjednik Salkić - istakao je Salkić, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.