open-navfaktor-logo
search
Festival
Samo bh. predstave: "Zakašnjela" Mostarska liska počinje u petak
Sedamnaesti međunarodni festival komedije "Mostarska liska" započet će 25. septembra i trajati u pet narednih dana u kojima će se publici predstaviti šest narodnih pozorišta sa isto toliko predstava, od kojih će pet biti u takmičarskom dijelu.
23.09.2020. u 12:56
get url
text

Sedamnaesti međunarodni festival komedije "Mostarska liska" započet će 25. septembra i trajati u pet narednih dana u kojima će se publici predstaviti šest narodnih pozorišta sa isto toliko predstava, od kojih će pet biti u takmičarskom dijelu.

Govoreći o organizaciji festivala, direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović podsjetio je na brojne izazove u samoj organizaciji, ističući složenost kompletnog procesa, kao i odlučnost da se festival održi.

- Naš najveći uspjeh je održavanje festivala u okolnostima pandemije. Odziv sponzora i donatora potvrda je da oni vjeruju u našu poslovnu politiku i posvećenost publici. Što se tiče mjera i preporuka, mogu kazati da će publika biti primorana vršiti dezinfekciju ruku na ulazu, uz obavezno mjerenje temperature i socijalnu distancu - najavio je Mujkanović.

Festival je trebao biti održan u aprilu, ali je zbog situacije s pandemijom pomjeren termin i napravljena nova selekciju koju usljed ograničenja čine predstave bh. produkcije.

- Žao mi je što ne možemo gledati kvalitetne predstave iz regiona i sagledati šta se radi u pozorišnim kućama kod susjeda. Ipak, nije bio problem napraviti selekciju s predstavama iz BiH, jer su to jednako kvalitetne predstave. Na samom početku prisjetit ćemo se rano preminulog kolege Mirsada Elezija, tako da je ovogodišnji festival posvećen njemu - naglasio je umjetnički direktor NPM-a Emir Spahić.

U programu 17. Međunarodnog festivala komedije publika ima priliku gledati predstave  "Fistik ili san o suncu, mjesecu i drugim sitnicama" Narodnog pozorišta Sarajevo, "Istina" Florijana Zelera, Pozorišta Jazavac Banja Luka, "Identitluk" Narodnog pozorišta Mostar, "Putovanje" Narodnog pozorišta Tuzla, "Sjećaš li se Doli Bel" Kamernog teatra 55 Sarajevo te "Čorba od kanarinca" Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Stručni žiri festivala čine glumac Dragan Jovičić kao predsjednik, zatim režiser Ivan Lemo i akademski slikar i nekadašnji direktor NPM-a Salko Pezo kao članovi. Žiri medija čine Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko, dok žiri publike čine Nada Dalipahić, Seada Kuštrić i Šejla Mašić. Sve predstave festivala počet će u terminu od 20 sati na velikoj sceni NPM-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.