open-navfaktor-logo
search
Novi Grad Sarajevo
Sanirano klizište u ulici Saita Orahovca u Naselju heroja Sokolje
U Naselju heroja Sokolje završeni su radovi na sanaciji klizišta u ulici Saita Orahovca do broja 22. Sanacijom ovog klizišta riješen je prihvat i odvodnja površinskih voda sistemom kopanih drenova niz padinu, kao i odvodnja procjednih voda iz "tijela" klizišta sistemom drenaže niz padinu, te se na ovaj način spriječava zadržavanje površinske vode u tlu.
21.08.2022. u 19:49
get url
text
Općina Novi Grad
Općina Novi Grad

Obzirom da je klizanje tla uzrokovano podzemnim i oborinskim vodama, ovim radovima riješen je višegodišnji problem ovog dijela naselja.

U ovom naselju, u prethodnom periodu završeni su radovi na sanaciji klizišta u ulici Senada Čolića do broja 22, gdje su zbog pomjeranja tla iznad i ispod neasfaltiranog puta izgrađeni potporni zidovi, kojima se podupire teren kako bi se spriječilo njegovo odronjavanje.

Projekat se realizira u saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo. Za sanaciju klizišta na svom području Općina Novi Grad Sarajevo iz budžeta je je izdvojila 300.000 KM. Navedena sredstva Zavodu za izgradnju KS Općina je doznačila još 2017. godine, međutim implementacija je počela u ovoj godini.

U narednom periodu planirana je sanacija i preostala dva klizišta, u ulici Avde Hodžića u naselju Švrakino Selo, čija će sanacija obuhvatiti klizišta na kojima nisu adekvatno riješena fekalna i oborinska kanalizaciona mreža. Pored toga, planirana je sanacija klizišta u ulici Rafaela Gaona od broja 29 do broja 41 u naselju Buča Potok, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.