open-navfaktor-logo
search
Sarajevski derbi
Sarajevo dočekuje Želju: Iz oba tabora pozivaju navijače da dođu i uživaju u fudbalu
Bio bih zadovoljan, ako se približno ponovi utakmica iz prošlog derbija na Grbavici kada je bilo 2:2, ali da mi pobijedimo, rekao Musemić
02.11.2018. u 10:41
get url
text

Fudbaleri Sarajeva i Željezničara u subotu će na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" odigrati 117. prvenstveni vječiti derbi u kojem su bodovi neophodni objema ekipama, Bordo timu da ostane na vrhu tabele, a Plavima da se vrate u trku za naslov šampiona BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Stoga susret 16. kola Premijer lige BiH osim velikog rivaliteta dva sarajevska kluba donosi i borbu za jako važne bodove.

Husref Musemić, šef stručnog štaba Sarajeva, istakao je da mu je jako drago da derbi zaziva veliko interesovanje i što će ga još dugo imati.

- Nismo napravili dobru uvertiru, jer smo poraženi i jedni i drugi, ali i to je fudbal. O derbiju je sve ispričano, nikada forma ili položaj na tabeli nisu presudni faktor. Bio bih zadovoljan, ako se približno ponovi utakmica iz prošlog derbija na Grbavici kada je bilo 2:2, ali da mi pobijedimo. Domaćini smo i imamo imperativ pobjede. Imamo pet bodova prednosti, ali o tome ne reazmišljamo, nego o samo o sutrašnjim bodovima. Kadrovski problemi Željezničara nas neće zavarati, jer to može biti "mač s dvije oštrice". Svi igrači su spremni, a na nama je da odaberemo najbolje. Pozivam navijače da dođu na Koševo, uživaju u fudbalu i da sve protekne fer i korektno i, normalno, da mi na kraju pobijedimo - kazao je Musemić.

{$galerijaFotografija}

Milomir Odović, njegov kolega na klupi Željezničara, naglasio je da je derbi najvažnija utakmica za gradske rivale, bez obzira na bodovni saldo i stanje na tabeli.

- Doživio sam mnogo derbija i raduje me da se tradicija nastavlja. Naravno, praktično najvažnija utakmica u kojoj ne treba posebno motivisati igrače, ali što se tiče konkretno ove utakmice mislim da Sarajevo ima nešto povoljniju situaciju. Imaju kontinuitet dobrih igara, ali to ne treba ništa da znači. Mislim da i naša ekipa ima kvalitetan sastav da se suprotstavi ekipi Sarajeva. Sve smo snage podredili tome. Izaći ćemo u prilično kvalitetnom sastavu i na pravi način odgovoriti izazovu. U takvoj situaciji imat ćemo svoje šanse na derbiju - rekao je Odović.

Odović je izrazio nadu da će se svi u klubu uozbiljiti te da će igrači na terenu dati sve od sebe i na taj način opravdati očekivanja navijača Želje. 

Kapiten Bordo tima Krste Velkoski bio je kratak, ali je izrazio optimizam pred 117. vječiti derbi.

- Sigurno nas očekuje dobra utakmica. Znamo da Željezničar ima nekih problema, ali nas to neće zavarati. Spremni dočekujemo utakmicu i radujemo joj se. Pozivam navijače da dođu u što većem broju, podrže nas i da uživaju u dobroj predstavi - kazao je Velkoski.

Napadač Sulejman Krpić po prvi put će nositi kapitensku traku Željezničara u gradskom derbiju protiv bivšeg kluba.

- Analizirali smo ekipu Sarajeva. Kvaliteni su, to se vidi od početka prvenstva, ali i mi smo homogena ekipa. Imamo dobrih i loših rezultata. Nastojat ćemo sutra izaći i pokazati svoj karakter. Nadamo se pobjedi - rekao je Krpić i dodao:

- Bila mi je čast da dođem u FK Željezničar. Drago mi je i da postižem golove. Što se tiče kapitenske trake drago mi je. To je velika odgovornost, jer znam kako se nositi s tim. Pritiska nema nikakvog.

Nakon dosadašnjih 116 prvenstvenih duela Željezničar ima tri pobjede više. Plavi su slavili 35 puta, a Bordo tim 32, dok je neriješeno završilo 49 utakmica. Gol-razlika je neriješena, a ona glasi 129:129.

Prvi sarajevski derbi odigran je 10. oktobra 1954. godine na Grbavici, a slavilo je Sarajevo s ubjedljivih 6:1. Odmah u sljedećem igranom 17. aprila 1955. na Koševu, Željezničar je uzvratio pobijedivši 3:2.

Vrijedi spomenuti da su u historiju sarajevskog derbija u prvenstvu upisani Asim Ferhatović i Dželaludin Muharemović, kao najbolji strijelci sa po šest golova.

Vječiti sarajevski derbi 117. po redu igrat će se u subotu na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" s početkom u 17 sati. Poslije 15 odigranih kola u Premijer ligi BiH Bordo klub je lider s 33 boda, a slijede Zrinjski sa 31, dok je Željo treći s 28.

Press FK Sarajevo i NK Željezničar 02.11.2018.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.