open-navfaktor-logo
search
Zaštićene pukotine
Sarajevo: Klizište na Soukbunaru pod stručnim nadzorom
Fuad Babić, stručnjak za klizišta, predložio je da se postave šumskih popleti niz tijelo klizišta kako bi se spriječila dalja erozija tla i da se svakodnevno vrši monitoring klizišta
15.07.2019. u 14:13
get url
text
Soukbunar klizište
Soukbunar klizište

U ulici Boraca Zlatišta između brojeva 6 i 19 (nekadašnji dio Trebevićke ulice) u jutarnjim satima u petak došlo je do klizanja tla koje se obrušilo na saobraćajnicu. Uzrok pokretanja tla je pucanje vodovodne cijevi iznad klizišta. Po nalogu načelnika Ajnadžića, Civilna zaštita Općine Centar je zajedno sa Štabom civilne zaštite i Savjetom mjesne zajednice "Soukbunar" organizirala neprestane dežure koje još traju kako bi se pratilo stanje. 

Na saniranju klizišta angažovana građevinska firma Grakop i bageri su sabili odronjenu zemljanu masu uz saobraćajnicu i očistili kanal kako bi se oborinske vode slijevale u ranije izgrađeni kišni kanal. Djelatnici Civilne zaštite Općine Centar su uz pomoć pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Bjelave" najlonom zaštitili pukotine tla kako se u njih ne bi slijevala voda. Fuad Babić, stručnjak za klizišta, predložio je da se postave šumskih popleti niz tijelo klizišta kako bi se spriječila dalja erozija tla i da se svakodnevno vrši monitoring klizišta, navodi se u saopćenju Općine Centar.

Zaključeno je da se uz neophodne interventne mjere hitno angažuju stručnjaci Zavoda za izgradnju i Općine Centar da se što prije sačini cjelovit projekt sanacije ovog klizišta, a sredstva će, prema riječima načelnika Nedžada Ajnadžića, osigurati  Općina Centar. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.