Građani koji sumnjaju na zarazu koronavirusom, besplatnim pozivom na telefonski broj 081/920-333 stupit će u direktan kontakt sa ljekarima koji će im po potrebi izdati uputnicu za PCR testiranje i dati uputu o daljim koracima.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić prilikom obilaska COVID Call centra kazao je da su ovo ministarstvo i Vlada opredijeljeni da što prije počnu mijenjati već urušeni zdravstveni sistem. 

- Naredne sedmice planiramo otvaranje i Call centra, ne za COVID nego hronične pacijente kojima će putem telefona biti omogućeno produženje terapije, davanje nekih novih uputa za liječenje, ukoliko bude potrebno. Naredne sedmice na području općine Novi Grad će biti otvoren još jedan drive-in centar za testiranje - rekao je Vranić.

Koordinator koji je imenovan ispred Vlade KS-a Ademir Spahić rekao je da su građani s razlogom nezadovoljni. 

- Trenutno u JU Dom zdravlja KS-a ima pet COVID ambulanti gdje su raspoređena 23 ljekara, 37 medicinskih sestara - tehničara, 12 laboranata, deset RTG inženjera, sedam spremačica i sedam vozača. Ove ljude stalno premještamo - pojasnio je Spahić.

Istakao je da je Zavod zdravstvenog osiguranja odobrio je 500 testiranja u privatnim laboratorijama. 

Amela Kečo, v.d. generalna direktorica JU Dom zdravlja KS, stava je da neće gledati u prošlost, nego idu dalje i planiraju ispraviti ono nije valjalo u ranijem periodu.

- Mene je zadesio najgori val pandemije tako da su izazovi mnogobrojni. U ovih pet dana smo uspjeli da iskoordiniramo sve COVID centre i ambulante u Kantonu. Sada ćemo imati jednu osobu koja će koordinirati kompletan rad samo COVID-a - kazala je Kečo.

Apelovala je na građane da im pomognu tako što će se pridržavati svih preporučenih mjera.

Azra Gegić-Gazija, specijalista porodične medicine koja radi u ambulanti Višnjik, kazala je da su od jutros imali 94 poziva.

- To su sve pacijenti iz općine Centar s obzirom da smo mi Call centar za našu općinu. Javljaju se pacijenti svih starosnih dobi sa simptomatologijom tipičnom za COVID - povišena temperatura, slabost. Neko traži samo savjet, neko uputnicu, neko očitanje snimka pluća ili laboratorijskih pretraga - pojasnila je Gegić-Gazija.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, posjetio je danas Dom zdravlja Saraj-Polje. Na Twitteru Vlade navedeno je da je počeo sa radom COVID pozivni centar te da u dvije smjene sa COVID pacijentima radi 10 ljekara i 16 medicinskih sestara.

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata evidentirano je 550 novooboljelih osoba od koronavirusa, dok se u istom periodu od infekcije ovim virusom oporavilo 366 osoba.

Od ovog broja novozaraženih, njih 372 pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama. Nažalost, jučer je preminulo deset pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom.

Proteklog dana na koronavirus testirano je 1.549 osoba.