open-navfaktor-logo
search
Projekti
Sarajevo: Ovog vikenda bit će uklonjeni objekti na trasi IX transverzale, za naknadu izdvojeno 2,5 miliona KM
Ovog vikenda bit će završeno uklanjanje objekata na IX transverzali, velikom infrastrukturnom projektu, čiji je investitor Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.
07.08.2022. u 11:41
get url
text

Nakon što su ranije donesene odluke koje se tiču kupoprodaje privremenih objekata, uspješno su završene sve procedure za devet objekata, čije je uklanjanje u toku i time je omogućen nastavak radova i završetak kružnog toka na IX transverzali.

Prema riječima resornog ministra Adnana Šteta, Ministarstvo saobraćaja izdvojilo je 2,5 miliona KM za isplatu objekata koji se uklanjaju.

Prvobitna građevinska dozvola je mijenjana više puta, kako bi se pronašla najbolja rješenja za objekte koji se nalaze na trasi, što je u određenim momentima usporilo realizaciju.

- Važnost ovog višemilionskog projekta najviše se ogleda u velikom rasterećenju gužvi, sigurnosti u saobraćaju i kvalitetu saobraćajnica.  Završetkom radova na ovom kružnom toku, te završetkom radova na spoju IX transverzale i Autoputa A1, imat ćemo spojenu funkcionalnu cjelinu koja će značajno promijeniti sliku Sarajeva. Do sada je za radove za ovu cjelinu, uključujući i saobraćajnicu Džemala Bijedića, isplanirano i uloženo oko 27 miliona KM, a u pripremi je uz radove na IX transverzali i dodatna obnova i izgradnja određenih dijelova u ulici Džemala Bijedića. Nastavljamo graditi, brinući o potrebama građana, uprkos svim izazovima sa kojima se susrećemo - poručio je ministar Šteta, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.