open-navfaktor-logo
search
Izbori 2018
Sarajevo: Policija intervenisala na biračkom mjestu u Novom Gradu
Tražio da glasa prije otvaranja biračkog mjesta 
07.10.2018. u 08:58
get url
text

Rano jutros sarajevska policija imala je jednu manju intevenciju na biralištu u Osnovnoj školi Meša Selimović u Novom Gradu u Sarajevu ali je sve prošlo bez velikih problema.

Naime, jedan od birača je ušao u biračko mjesto prije njegovog otvaranja, a na molbu članova biračkog odobora da se udalji, to je odbio.

- Ja moram prvi glasati, ja ću ovdje prvi da glasam - kazao je on.

Tada su članovi biračkog odbora pozvali policiju u čijoj je pratnji glasač napustio prostorije do njihovog zvaničnog otvaranja. kasnije mu je dozvoljeno da se vrati i obavi svoju građansku dužnost.

Biračka mjesta širom BiH otvorena su jutros u sedam sati. U pojedinim mjestima bilo je kašnjenja sa otvaranjem biračkih mjesta, uglavnom zbog tehničkih problema, dok su na području Kantona Sarajevo biračka mjesta otvorena na vrijeme, bez većih problema, s izuzetkom ovog incidenta u Novom Gradu.

Pravo glasa na ovim izborima ima 3,35 miliona registrovanih birača. Od ovog broja, njih 3,25 miliona će glasati na redovnim biračkim mjestima. Za glasanje u odsustvu prijavilo se 8.306 raseljenih osoba, a njih 12.046 će glasati lično na biračkim mjestima u predratnim mjestima stanovanja. Blizu 78.000 državljana BiH registrovano je za glasanje putem pošte, a njih 1.085 će izaći na jedno od deset biračkih mjesta koja će biti otvorena u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.