open-navfaktor-logo
search
Podrška
Sarajevo: Simbolična pomoć Općine Novi Grad za još 51 porodicu sa blizancima, troje i više djece
Općina Novi Grad Sarajevo već sedmu godinu iz budžeta izdvaja sredstva za podršku porodicama koje dobiju blizance, treće i svako naredno dijete, a do sada je podršku od po 500 KM dobilo više od hiljadu porodica s područja Novog Grada, koje su se opredijelile da imaju više djece.
Merima Čustović
28.09.2021. u 08:54
get url
text

U zgradi Općine upriličen je prijem i uručenje rješenja za dodjelu simbolične pomoći za još 51 porodicu, 28 porodica dobilo je treće, devet porodica četvrto dijete, dok je dvanaest porodica dobilo blizance, jedna porodica osmo dijete, te jedna porodica trojke.

Među njima je i mladi bračni par Azra i Mirnes Bojić, koji su u maju ove godine postali roditelji trojkama, djevojčici i dvojici dječaka. Njihov dolazak na svijet donio je dodatnu radost u njihov dom.

Azra ističe zadovoljstvo brigom lokalne zajednice o višečlanim porodicama i natalitetu.

- Ovo je za mene velika pomoć, to nama mnogo znači jer su zaista veliki troškovi kada je u pitanju dohrana, pelene itd. Zahvalila bih se mnogo načelniku Općine Semiru Efendiću, na ovoj pomoći i podršci, te bih poručila da nastavi sa ovim projektom jer zaista mnogo znači - kazala je Bojić.

Naida Baždarević dobila je blizance. Istakla je da joj je ova pomoć Općine Novi Grad jako značajna.

- Ja imam blizance, ali mi je drago što i ovi sa trojkama, četvorkama dobijaju pomoć jer je ovo stvarno jaka podrška - rekla je Baždarević.

Pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić najavio je i određene novine u izmjeni Pravilnika o dodjeli jednokratne novčane pomoći porodiljama sa područja Općine Novi Grad Sarajevo, za rođenje blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta, saopćila je Općina Novi Grad Sarajevo.                                                            

- Dosadašnja praksa je bila da porodilja za rođenje blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta dobija 500 KM, dok je izmjenama Pravilnika utvrđeno da visina jednokratne novčane pomoći iznosi po 500 KM za svako novorođeno dijete, u slučajevima kada se radi o blizancima ili trojkama. Tako će porodilja za rođenje blizanaca dobiti po 500 KM za svako novorođeno dijete, odnosno ukupno 1.000 KM, dok će porodilja za rođenje trojki dobiti 1.500 KM - kazao je Delalić i dodao:

- U budžetu smo mi ove godine predvidjeli 100.000 KM, a ako bude više zahtjeva, mi ćemo ispuniti svaki, imamo obavezu da ispunimo svaki takav zahtjev i naći ćemo načina kako ćemo to uraditi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.