Srijeda, 10.08.2022.
FOTO: Muhidin Živojević

Sarajevske kazandžije: Nema još pravih turista, velikih kupaca, ali smo zadovoljni - prodamo neki servis , neku džezvicu

Protekle godine, kada je BiH, kao i mnoge druge zemlje svijeta, u ovo vrijeme bila zatvorena za turiste zbog pandemije koronavirusa, krizu su ponajviše osjetile zanatlije iz poznate ulice Kazandžiluk u Sarajevu.

Baš kao što zvukovi čekića odzvanjaju ovom baščaršijskom ulicom, tako su i nama u ušima odzvanjale njihove riječi koje su nam uputili tada: "ne kupuje niko, zaboga. Zaboravili smo šta znači prodati".

Godinu poslije, kada je Baščaršija ponovo puna turista, ekipa Faktora posjetila je naše kazandžije i razgovarala sa njima o trenutnoj situaciji. Osmijesi na njihovim licima, bez izgovorene riječi, garantirali su nam da je sada bolje.

VEZANI TEKST - Sarajevske kazandžije: Ne kupuje niko, zaboga! Zaboravili smo šta znači nešto prodati

- Što se tiče pandemije, iznenadila nas je sviju. Mene je iznenadila jer imam 73 godine, pa su nam zabranili da izlazimo. Bili smo se prepali i moram vam reći da nismo radili skoro godinu i četiri mjeseca, dok se nisam vakcinisao Pfizerom. Ne može se reći da prošle godine nije bilo gostiju, dolazili su oni koji su bili jako hrabri, koji se nisu ničega bojali, koji su poželjeli da vide BiH. Dijaspore najviše. Stranaca nije bilo. Ulica je preživljavala sa kapacitetom od 10 posto. Ove godine najviše turista imamo iz regije, počeli su masovno da dolaze, a onda i građani iz drugih malih mjesta- Tuzle, Lukavca, Bihaća.. dolazili su u Sarajevo. Imali smo veoma dobar prolaz turista u gradu, jedino što nismo imali pravih turista, jer nismo imali turista iz zapadnih zemalja, velikih kupaca, gdje se može nešto prodati i zaraditi. Ali mi smo se prilagodili ovoj našoj regiji tako da smo mogli prodati neki servis, neku džezvicu. Ne možemo biti nezadovoljni s obzirom na situaciju, čovjek mora biti zahvalan da je živ i zdrav. Normalno stanje bi bilo kada ne bi bilo korone, ali daj Bože da je neće biti – govori Ismet Huseinović.

On je poznati sarajevski kazandžija već 60 godina. U penziji je, a naslijedila su ga dva sina. No, s vremena na vrijeme dođe u radnju da, kako kaže: "malo raducka".

- Ovaj posao volim, teče mi u venama, i ne mogu bez ovog posla. Ja sam kao dijete od desetak godina počeo dolaziti kod babe, jer je to tako prije bilo u običaju. Moralo se da se naslijedi posao, da neko nastavi dalje. I moj otac je isto od svog oca Mehmeda, pa je Mehmed učio od svog oca Saliha, pa Salih od Sulejmana, tako da smo šest generacija u ovom poslu. Od 1848. Tada su prvi put potpisane sarajevske kazandžije – priča nam dobro raspoloženi Huseinović.

U njegovoj radnji, koja ima i muzejski dio, nekada davno, zabilježeni su i kadrovi kultnog filma "Valter brani Sarajevo", a jedan od glavnih aktera tog ostvarenja, sada pokojni Ljubiša Samardžić, prije nekoliko godina dolazio je sa Kinezima u njegovu radnju kako bi rekonstruisali filmsku scenu.

- Majstor koji je sa mnom radio – Mujaga, onaj što je kovao tepsiju je snimio taj kadar. Jedva smo ga navratili, jer reditelj je tražio starog čovjeka. Poslije puno godina Ljubiša je došao ovdje sa Kinezima. Taj film je obilježio Sarajevo, Sarajevo se zna u svijetu po tom filmu – ističe Huseinović i pokazuje nam sliku sa poznatim rediteljem, ovogodišnjim dobitnikom Počasnog Srca Sarajeva – Wimom Wendersom, koji ga je nedavno posjetio, ali i kupio njegove radove.

Adnan Hidić, iz kazandžijska radnja "Hidić" kaže da je situacija u odnosu na prošlu godinu dosta bolja.

- U ovom poslu sam već nekih 18 godina intenzivno, a manje više sam odrastao uz ovo. Ovo je nasljedno, ja sam treća generacija. Imate tu hronološki poredano od dede, otac sa svojom braćom, sada ja sa svojim bratom. Nekih 90 godina tradicije.

Vratio se je neki dio turista, ne možemo još reći da se vratilo u punoj mjeri, jer fali nam još dosta ovih turista iz Evrope prvenstveno, pa Azije. Dosta je bilo turista iz arapskih zemalja, i dijaspore koja je u najvećoj mjeri to i kupovala. Valjda su se i oni poželili, nisu bli prošle godine. Bilo je nekih do 30 posto zarade u odnosu na period pred koronu. Prošle godine nismo imali nikakav promet, ove godine se već može pričati o nekoj zaradi. Nije minus – ističe Hidić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh