open-navfaktor-logo
search
Okrugli sto
Sarajlić: Brisel očekuje da se što prije formiraju Vijeće ministara i Vlada FBiH
Zvaničnici institucija EU su vrlo jasno poručili da su otvorena vrata za integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, rekao je Sarajlić
03.12.2019. u 15:46
get url
text

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda PBiH Asim Sarajlić učestvovao je danas na okruglom stolu visokog nivoa sa novim predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Marijom Sasolijem i komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljim. 

Nakon toga Sarajlić je učestvovao i u diskusiji o trenutnim izazovima i izgledima za proširenje EU u budućnosti, na kojoj su učestvovali evropski parlamentarci i lideri parlamentarnih grupa iz zemalja Zapadnog Balkana.

- Zvaničnici institucija EU su vrlo jasno poručili da su otvorena vrata za integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Očuvanje kredibilne perspektive za članstvo u EU ostaje od strateškog značaja za nas, i u tom smislu dobili smo vrlo dobre poruke – kazao je Sarajlić.

- Druga ključna poruka jeste poziv da se u Bosni i Hercegovini uspostavi vlast na svim nivoima, bez ikakvih uslovljavanja i odgađanja. Evropska komisija očekuje nastavak reformi i implementaciju preporuka iz Mišljenja EK. Ključna pretpostavka za to je uspostavljanje demokratskih i funkcionalnih izvršnih vlasti - Vijeća ministara i Vlade Federacije, koje mogu preuzeti odgovornost za provođenje reformi – dodao je, saopćila je SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.