- Bez obzira na to što nisam ni prvostepeno ni pravosnažno osuđen za bilo koje krivično djelo, smatram da je zbog odluke vlasti SAD-a da me stave na listu sankcioniranih osoba moja obaveza da odstupim sa navedenih pozicija. Kao odgovorna osoba, kojoj je interes države iznad svega, ne želim na bilo koji način biti smetnja u realizaciji zajedničkih strateških planova i partnerstva Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država - navodi Sarajlić u saopćenju za javnost.  

Sjedinjene Američke Države su, kako ističe, dugogodišnji istinski prijatelj i strateški partner Bosne i Hercegovine i nijedan pojedinac ne treba da bude prepreka za nastavak saradnje.

- U odluci Ministarstva finansija SAD-a izneseno je niz proizvoljnih optužbi na moj račun. Očekujem da sva eventualna saznanja i potencijalni dokazi o tvrdnjama koje se navode u spomenutoj odluci budu ustupljeni bh. pravosuđu. Pravosudnim institucijama BiH u svakom trenutku stojim na raspolaganju, potpuno uvjeren da ću u fer i poštenom postupku dokazati svoju nevinost -zaključuje Sarajlić.

Podsjećamo da je Sarajlić još ranije podnio ostavku na sve funkcije u Stranci demokratske akcije (SDA).