open-navfaktor-logo
search
Među najzagađenijim
Sarajlije večeras dišu vrlo nezdrav zrak, iz Ekoakcije pitaju zašto Vlada KS ne reagira
Sarajevo je i večeras među najzagađenijim gradovima u svijetu.
22.12.2022. u 20:24
get url
text

Prema podacima koje prenosi švicarski Air Visual (IQ Air), Sarajevo se trenutno nalazi na osmom mjestu najzagađenijih gradova u svijetu, a koncentracija čestica PM2.5 trenutno je 25,6 puta veća od vrijednosti godišnje smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za kvalitet zraka. 

Na stranici Ekoakcija, prema mjerenjima izvršenim u 19 sati, navedeno je kako indeks kvalitete zraka iznosi 286 i okarakterisan je kao - vrlo nezdrav.

Takav zrak kod osoba s respiratornim oboljenjima, poput astme, može izazvati značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti.

Povećana je i vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani, navodi se.

Osim u Sarajevu zrak je večeras vrlo nezdrav i u Ilijašu, Tuzli, Banjoj Luci.

 

Iz Eko akcije pitaju Vladu Kantona Sarajevo zašto jutros nije proglasila epizodu - Upozorenja.

- Nakon što je na stanici Bjelave izmjerena vrijednost PM10 od 201 mcg/m3 kao prosjek za prethodni dan, jutros su se u Sarajevu stekli svi uvjeti za proglašavanje epizode - Upozorenja. Iz razloga koji su poznati samo njima, Vlada Kantona Sarajevo još uvijek nije proglasila ovu epizodu - naveli su iz Ekoakcije na svojoj Facebook stranici. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.