open-navfaktor-logo
search
Državna vlast
Šarović: Dodik je platio suviše visoku cijenu ulaska u Vijeće ministara
Sada su pale sve maske, pogotovo nakon priznanja jednog od potpisnika sporazuma. Sada je jasno ko se može nazvati izdajnikom, a ko ne, kaže Šarović
06.08.2019. u 12:02
get url
text

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović komentirao je danas dogovor o formiranju vlasti koji su jučer potpisali predsjednici SDA Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović.

- Ovo je važan trenutak za SDS, za Republiku Srsku, obzirom na karakter sporazuma. Meni, a izgleda ni samim učesnicima, nije u potpunosti jasno, jer svi na svoj način gledaju na ono što su potpisali. Što se tiče SDS-a, ovaj dokument u suštini je kapitulacija politike Milorada Dodika i SNSD-a, koju je vodio proteklih mjeseci i proteklih godina. Ovo je i jasno trasiranje puta Republike Srpske ka NATO-u, poraz zastupanja politike vojne neutralnosti, politike nestvrstavanja ni u jedan vojni savez. I, rekao bih odstupanja od politike koju je zastupao SNSD, a to je da će se o pitanju NATO-a razgovarati onda kada svoje jasno opredjeljenje po ovom pitanju bude imala susjedan Srbija – kazao je Šarović.

Kako je Šarović podcrtao, sve za što se Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a “zalagao, čvrsto stajao iza tih stavova, sada je pogazio i potpisao”.

- Naše je gledište da je platio suviše visoku cijenu ulaska u Vijeće ministara, u slučaju da se ovaj sporazum implementira. Sada su pale sve maske, pogotovo i nakon priznanja jednog od potpisnika sporazuma.  Sada je jasno ko se može nazvati izdajnikom, a ko ne, ko se pridržava svojih stavova, a ko ne pridržava, ko odstupa od svojih principa, a ko ne. To govorim jer je predsjednik SNSD-a u nebrojeno navrata rekao da je onaj ko vodi zemlju ka NATO-u izdajnik - kazao je Šarović na konferenciji za novinare u Sarajevu. 

Ako dođe do realizacije sporazuma, posljedice će se prije svega osjetiti u RS-u, bit će tekstonskih političkih promjena, dodaje Šarović.

-Sada je u pitanju i rezolucija NSRS-a o NATO-u, koja je svojevremeno donesena, a koja sadrži sankcije prema onima koji je se ne budu pridržavali. Sasvim je jasno da je sporazum u suprotnosti sa rezolucijm. Postavlja se pitanje da li će se po tom pitanju nešto mijenjati, doći do ukidanja ove rezolucije. U svakom slučaju, ozbiljna rasprava će uslijediti. Ukoliko tu sjednicu ne zakažu oni koji su nadležni, SDS će reagovati i pokrenuti tu inicijativu - izjavio je Šarović.

Predsjednik SDS-a je govorio i izmjenama izbornog zakonodavstva.

- Ovakvo izborno zakonodavstvo je kočnica poštovanju volje građana, prevaziđeno, izbušeno sa svih strana, zloupotrebe su masovne, ne možete ni zamisliti u kojoj mjeri. Ali, da bi se ono promijenilo, neophodno je da se većina ključnih učesnika dogovori, da se okupimo oko seta pitanja oko kojih se možemo dogovoriti. Mislim da je važna adresa, ne samo CIK, nego i OSCE. Krajnje vrijeme, ako hoćemo nešto da radimo, bez obzira na sporazum, jer to su samo tri stranke, ne mogu one same promijeniti izborno zakonodavstvo, da krenemo sa poslom do proljeća, jer poslije toga svi će u neke svoje stranačke rovove, krenut će izborna kampanja – kazao je lider SDS-a, dodavši da ima najmanje 10 stvari koje bi trebalo promijeniti.

Govorio je i o mogućnosti ulaska SDS-a u vlast, a o čemu je i sam proteklih dana davao izjave medijima.

- Čim smo se zainteresirali za ulazak u Vijeće ministara, ova trojka se naprasno brzo dogovorila. Po nama ovaj sporazum nije nikakva garancija da će doći do implementacije, a I ako dođe, da će taj saziv donijeti išta dobro. Mi smatramo da treba formirati novi saziv Vijeća ministara BiH, da taj saziv mora imati minimum zajedništva, neku malu hemiju oko toga šta će da radi. Nama se u ovih 10 mjeseci čini da toga apsolutno nije bilo, ni sada nismo promijenili stav. Vidjet ćemo šta će biti od sporazuma. Mislimo da je vrlo upitno i vrijeme implementacije i imam osjećaj da nijedan od učesnika nije u potpunosti uvjeren da će to ishodovati sa formiranjem Vijeće ministara. Vidjet ćemo - rekao je.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.