- Čuli smo večeras da je predsjednik Aleksandar Vučić rekao da je na sastanku čuo "racionalan i pragmatičan pristup Milorada Dodika, da će, ako se nađe dogovor u vezi sa šumama i zemljištem, institucije Bosne i Hercegovine nastaviti funkcionisati" - kazao je Šarović.

Pita se Šarović gdje su nestale velike priče sa vraćanjem vojske i ostalih nadležnosti RS-a.

- Očito da je Dodik u velikoj mjeri aterirao i da mu je jasno rečeno da jednostrane odluke ne dolaze u obzir, što je i Vučić jasno saopćio. Upravo traženje rješenja kroz razgovor i razumna politika je ono što mi kao SDS cijelo vrijeme potenciramo kao jedino moguće rješenje - navodi Šarović.

Podsjeća da je upravo to ono što je opozicija prva predlagala, da se sazove NSRS-a i rješavaju problemi nastali odlukama Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu i šumama.

- To je Dodik i priznao, naravno trudeći se da to, nakon što je izgovorio, minimalizira notornom laži da je opozicija od toga odustala. Takođe, SDS se nije nikad pa ni sada zalagao za sankcije bilo kome pa ni Dodiku i to je još jedna njegova gnusna laž - kaže Šarović.

VEZANI TEKST - Dodik: Ne damo šume i poljoprivredno zemljište; Vučić: RS ne pravi problem, bit ćemo protiv sankcija

Šarović ističe da za razliku od predsjednika Srbije, od Dodika ni ovoga puta, nismo čuli ništa novo, razumno, niti pametno.

- Nismo čuli kako i na koji način misli vratiti nadležnosti, samo je potvrdio da će neku svoju igru, bez ikakvog jasnog plana i realnih koraka, igrati do izbora, ali sada očito "pod ručnom ", jasno uviđajuci da crtu ne smije preći. Koliko je aterirao pokazuje i to da na kraju nije rekao da će, ukoliko se dogovor ne postigne nestati Bosne i Hercegovine, što je bila njegova osnovna retorika ovih dana, nego ni manje ni više - da će BIH biti "nestabilna - navodi Šarović.

Simptomatično je i to, dodaje Šarović, da je Dodik, dok je predsjednik Srbije pričao o ekonomiji, i ovu govornicu iskoristio, da neosnovano blati SDS, čime je ponovo pokazao koliko je ustvari zaokupljen strahom od gubitka vlasti i da je on ustvari glavna briga samom sebi.