open-navfaktor-logo
search
Dodikovim stopama
Šarović: Neće nam ambasadori PIC-a soliti pamet, Schmidtov jedini autoritet je što je iz Njemačke
Predsjednik SDS-a Mirko Šarović oštro je osudio posljednju izjavu ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), koji su reagirali na 2eskalaciju tenzija koja dolazi od strane nekih političkih čelnika kao odgovor na nedavnu izmjenu Krivičnog zakona, kao i korake koje je poduzela Narodna skupština RS, a koji bi narušili stabilnost i omeli učinkovit rad organa vlasti.
01.08.2021. u 13:29
get url
text

- Predstavnici stranih zemalja ne treba nama da dijele bilo kakve lekcije. Nije njihovo da nam sole pamet već je njihovo da nam pomognu ako mogu oko rješavanja složenih situacija kao što je ova. Oni su se stavili samo na jednu stranu što je potpuno pogrešno – istakao je Mirko Šarović, čija rekcija je uslijedila nakon što je izavu PIC-a osudio i Milorad Dodik, lider SNSD-a.

- Ako je Inckov potez izazvao našu reakciju, izazvane su reakcije i stranaka iz FBiH i veoma uticanih pojedinaca iz FBiH a ambasadori PIC-a nisu se niti jednom osvrnuli na njihove reakcije koje su bile potpuno neprimjerene – poručio je predsjednik SDS-a.

Po svom šablonu, kaže Šarović, ambasadori zemalja PIC-a, odabrali su za krivca stranke iz Republike Srpske, ne udubljujući se u razloge našeg nezadovoljstva i dali ocjenu davajući ulogu Visokom predstavniku koju on praktično nema.

- Schmidtov nastup u Bosni i Hercegovini je pod ozbiljnom sumnjom zbog nepotvrđivanja njegovog imenovanja u Vijeću sigurnosti UN-a. NJegov jedini autoritet je što dolazi iz jedne tako važne zemlje kao što je Njemačka i mi to poštujemo. Odluka o njegovom imenovanju nije prošla Vijeće sigurnosti i on nema pravo po Ustavu BiH da dijeli lekcije o evropskom putu i drugim procesima u BiH. On nema ulogu vrhovne supervizije koja mu je dodjeljena kroz medije od strane javnosti iz FBiH – zaključio je Šarović, navodi se u saopćenju SDS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.