To nije uredu ako želimo da ovo bude zajednički projekat – istakao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Šarović je poručio i članstvu SDS-a da bi bilo nedopustivo da SDS nije pristao na razgovor sa vladajućim partijama po pitanju odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

- Mi smo čak i bili kreatori ideje sjednice Narodne skupštine RS-a. Na našu inicijativu je odlučeno da se mijenja Krivični zakon RS-a u odredbama da se kažnjavaju povrede ugleda RS-a. Sankcionisat ćemo sve one koji udaraju na integritet RS-a omalovažavajući je i ponižavajući je. To će biti mudar odgovor, u skladu sa zakonom pa će možda neki drugi koji danas likuju nad ovom situacijom pred kojom se našao RS da shvate da ovo nije put ka boljitku BiH – kazao je Šarović, saopćio je SDS.

On ističe da se cijeli ovaj proces neće zaustaviti na ove dvije mjere jer je očigledno da će politička kriza da potraje, "a na nama je da budemo pametni i da vučemo poteze koji će zaštititi naše interese".

- Te odluke ne može da donese samo SDS ili PDP ili DNS već svi zajedno treba da učestujemo u procesu zaštite interesa RS-a. SDS je kao stranka pretrpio mnogo sankcija od visokog predstavnika. Naši stavovi za razliku od nekih drugih partija nisu se mijenjali u posljednjih 20 godina. Ti drugi su sada izrazili spremnost da se po ovom pitanju okupimo. Ukoliko iznevjere datu riječ, to će se brzo pokazati. Kad se steknu uvjeti za rad Parlamenta BiH, razgovarat ćemo sa političkim strankama iz FBiH i tu će biti značajan jednoobrazan stav političkih stranaka iz RS-a - zaključio je Šarović.