open-navfaktor-logo
search
Promjena kursa ili...
Šarović: Schmidt dolazi iz ozbiljne zemlje i sa ozbiljnim referencama
Predsjedništvo SDS-a na današnjoj sjednici je zaključilo da ostaju dosljednji zaključcima NSRS-a u vezi sa zajedničkim odgovorim ovog tijela na Zakon o negiranju genocida koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.
08.09.2021. u 14:50
get url
text

- Zaključci, međutim, nisu krajnji cilj, nego polazna tačka kako bismo došli do rješenja izlaska iz krize koja je nastala u cijeloj zemlji nakon odluke Valentina Inzka. Za traženje rješenja je odgovorna vlast u RS-u – rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Dodao je da u prethodna dva mjeseca vlast u RS-u nije preduzela nijedan kredibilan potez, te da SDS smatra da ne postoji ni volja da se problem rješava.

- To upućuje da je namjera vlasti da kriza traje do narednih izbora, a na čemu oni grade svoju politiku – dodao je Šarović.

Istakao je da je neophodno razgovarati sa onima sa kojima se po ovom pitanju ne slažu, ali da je rano da opozicija daje rješenja.

- U vlasti ste sa SDA i HDZ-om, Bakir Izetbegović vam je svaki dan dostupan, nađite odgovarajuće rješenje – kazao je Šarović.

Rekao je i da ne vidi problem da se razgovara sa bilo kim, pa ni sa novim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, a "koji dolazi iz ozbiljne zemlje i sa ozbiljnim referencama".

Još jednom se osvrnuo na ranije izjave Milorada Dodika o "raspakivanju Dejtona", te "mirnoj disoluciji BiH".

- Svaki dan idite i o mirnoj disoluciji razgovarajte sa Bakirom Izetbegovićem, pa nas o tome obavijestite. Svu sreću vam želimo. Dejtonski sporazum je dao RS-u toliko autonomnosti, i mi se zalažemo za izvorni Dejton. Onaj ko želi raspakivanje, čini veliku opasnost za RS – kazao je Šarović.

Dodao je da je ipak vrlo teško "vratiti se izvornom Dejtonu".

Govoreći o kandidatima opozicije pred naredne izbore, rekao je da će se dogovoriti unutar opozicionog bloka, a da će pratiti i šta će "uraditi konkurencija".

- Uradit ćemo to kad bude optimalno, a to može biti kasna jesen ili rano proljeće... - rekao je Šarović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.